Українські священики везуть до Києва благодатний вогонь. У Київ Благодатний вогонь прибуде в суботу вночі в аеропорт Бориспіль. Звідти він розійдеться по всіх куточках країни.

Вранці 30 квітня українська делегація, яка перебуває в Єрусалимі, попросила Єрусалимського Патріарха помолитися за Україну та український народ у Велику Суботу, коли відбувається чудо сходження Благодатного вогню і під час Великоднього богослужіння у храмі Гробу Господнього.

У

Київ Благодатний вогонь прибуде в суботу вночі в аеропорт Бориспіль. Звідти він розійдеться по всіх куточках країни.

У Києві Благодатний вогонь спочатку привезуть у Володимирський Патріарший кафедральний собор УПЦ Київського патріархату, а потім розвезуть по всіх храмах і монастирях столиці. Після цього почнуться божественні літургії.

На території Києво-Печерської Лаври у великодню ніч богослужіння традиційно розпочнеться з хресного ходу з трапезного храму навколо Успенського собору. Богослужіння розпочнуться у суботу близько 23:00 і закінчиться в неділю близько 04:00.

Основні собори, де будуть проходити богослужіння:
Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра,
Володимирський собор,
Храм Василія Великого,
Андріївська церква,
Михайлівський Золотоверхий собор
Патріарший собор.

Сходження Благодатного вогню: як це відбувається

Вогонь, який символізує виходу з Гробу Світла Істинного, тобто воскреслого Ісуса Христа, загоряється надприродним чином у спеціальній лампаді гробниці вже кілька століть.

На сходження вогню в Єрусалим зі всього світу щороку з'їжджаються десятки тисяч паломників. Тільки в самому храмі збирається до 10000 чоловік, решта чекають дива на площі і в околицях.

Вчені висунули вже сотні теорій про походження світу, але точного наукового пояснення і досі не знайшлося.

З історії дива: Перші офіційні згадки про нього датуються IV століттям. Але є і більш ранні опису. Наприклад, патріарх Нарцис, який жив у II столітті, говорив, що з неба сходив вогонь і запалював лампи, які горіли під час всієї великодньої служби. Знайшли історики і ще одне, більш давня згадка від латинського ченця Бернарда - 865 рік. Він писав, що в Святу Суботу починається служба і "Господи помилуй" співається до тих пір, поки не з'явиться світло в лампадах, що висять над Труною.

До РЕЧІ

Переказ: якщо вогонь не зійде – бути кінцю світу

Існує переказ, що в рік, коли вогонь не зійде – настане кінець світу. Але, за словами священиків, страшний день настане, якщо будуть виконані три умови.

Перше – якщо люди знайдуть Ноїв ковчег на горі Арарат. В історичних документах зустрічаються припущення, що судно вже відшукали.

Друге - засохне Мамврійський дуб, під яким Авраам зустрів Святу Трійцю. Цьому дереву вже понад 5000 років. У другій половині минулого століття дуб почав вмирати, але після відродження церков в 1990-2000 роках, на дереві з'явилися листя і молоді пагони. Але зараз сам стовбур дерева вже засох, зеленіють тільки його паростки.

Третій – не зійде Благодатний вогонь. Але церковники заспокоюють, поки люди будуть молитися і каятися в храмі, Господь буде посилати на нас свою благодать.