Сьогодні 28 листопада розпочався Різдвяний піст: чи можна ходити на мітинги і святкувати Новий рік. Церква рекомендує не примушувати постити дітей до 7 років.

 

Думати про душу і тіло

- У чому суть посту?

- Утримання від фізичних веселощів і недоречних в цей період душевних настроїв. Фізичний піст неповним без духовного. Людина повинна піклуватися про своїх почуттях, ділах і словах. А стриманість в їжі лише налаштовує людину на відповідне душевний стан.

- Чи можна їсти продукти з сої - соєве молоко, масло, сир і т. д.?

- Вони припустимі в розумному розмірі. Можна вживати і морепродукти. Але якщо їх є постійно і робити щоденні свята, то піст втрачає свій духовний сенс.

- Як правильно постувати дітям?

- Церква рекомендує не примушувати постити дітей до 7 років. Дитина просто не зрозуміє, для чого все це. До того ж йому треба рости.

Після 7 років настає юність. Церква закликає такої людини до першої сповіді і першого причастя для того, щоб він розумів важливі речі - що таке Бог, гріх, що можна робити, а чого не можна. Потрібно пояснити і суть посту. Але відразу примушувати дитину до суворого виконання статуту неправильно. Можна в перший рік в середу і п'ятницю не їсти м'яса або перший і останній тиждень. У наступний рік можна повністю виключити м'ясо і залишити молочні продукти. І так поступово рік за роком.

- А якщо дитина все одно вперто відмовляється від обмежень - як бути?

- Бог дав кожному з нас вільну волю, і ми маємо право вибирати - бути з Богом чи бути без Бога. Батьки привели дитину в цей світ, вони відповідальні за його виховання. Але примушувати дитину силою не потрібно.

- Як знайти компроміс сім'ям, де хтось постить, а хтось ні?

- Можна спробувати готувати для себе окремо. Це розвине кулінарні навички. Але якщо, наприклад, мама забороняє дочці тримати піст, говорить неприємні слова - не треба себе накручувати. Сприймайте це як турботу матері про свою дитину. Матері, яка, може бути, не розуміє важливих речей, потрібно намагатися не конфліктувати з-за цього. Тому що, якщо загубиться мир в сім'ї з-за того, що один їсть м'ясні страви, а другий гречану кашу - це не правильно.

- Я і так не часто їм м'ясо. Чим же пост повинен відрізнятися від мого звичайного часу?

- Якщо люди не їдять заборонені в пост продукти, наприклад вегетаріанці, це не означає, що вони постійно тримають піст. Справа не в їжі. Потрібно знаходити у своєму житті недоліки, пристрасті і намагатися обмежувати їх під час посту.

Недоречні веселощі

- Чи можна відзначати Новий рік?

- Є різні традиції, в деяких храмах звершується молебень перед початком Нового року. В інших в 12.00 ночі проходить божественна літургія. Можна після служби, молитовного початку календарного року зібратися зі своїми близькими і випити, не порушуючи піст, келих шампанського. І побажати один одному успіху. В такому розумінні і настрої можна святкувати Новий рік.

- У новорічні свята не рекомендуються особливо веселитися?

- З другого січня починається самий суворий період посту - останній тиждень перед Різдвом Христовим. Всі богослужіння, які відбуваються в цей період, наповнені різдвяним співом. Самий строгий день - Святий вечір, 6-е число. В цей день нічого не їдять, тільки коли зійшла перша зірка, сідають всі за вечерю, разом приймають пісну їжу готують себе до свята.

Так що не треба так святкувати Новий рік, щоб потім прокинутися лише числа п'ятого перед Різдвом.

- Як постити в гостях, щоб не образити господарів?

- Тонкий Момент. Прийшовши в гості, ми уважим людину. Але я думаю, завжди на столі щось пісне знайдеться. І якщо господар розуміє, він не наполягатиме, щоб гість неодмінно з'їв смажену ковбасу. Він повинен розуміти, що людина дотримується посту і при цьому прийшов, хоча не повинен так робити.

- Як бути, якщо помилково з'їв страву, а воно виявилося не пісним?

- Якщо людина не знав... Звичайно, про це потрібно говорити на сповіді, але намагатися більше цього не робити.

- Чи можна в пост хрестити дітей або вінчатися?

- Хрестити дітей можна, а от вінчатися не можна.

- Варто ухилятися від виконання подружніх обов'язків?

- Тільки якщо утримання приймають, розуміють обоє. Але якщо це може призвести до проблем у родині, тоді його не потрібно виконувати.

Ніяких агресивних мітингів

- Потрібно дотримуватися посту воїнам в АТО? Адже у них може не бути можливості дотримуватися пісну кухню.

- Тим людям, які зараз знаходяться в окопах, думати про піст складно і, мабуть, практично неможливо. Щоб захищати Батьківщину, потрібні фізичні сили. Тому якщо воїн знайде можливість, хоча б один день, провести в пості, вже похвально. Але ми можемо говорити про духовне утримання, зміцнення духа молитвою. Це теж багато значить.

- Людей в пост кличуть на мітинги, на громадські заходи. Не гріх їх відвідувати?

- Все залежить від того, яку мету ставить перед собою мітинг. Церква завжди закликала до миру. Якщо мирні мітинги, то людина за Конституцією має право на волевиявлення, приймати в ньому участь. Але якщо це ті заходи громадського характеру, які виходять за розуміння мирного проведення, то їх не буде вітати церква ні під час посту, ні під час не пісного періоду.

- Скажіть, які думки вважаються в пост недоречними? Якщо я весь час думаю про купівлю обновки для себе або побутової техніки для дому - чи це погано?

- Під час посту потрібно думати про піст, його суті, змісті, сенсі. Але ми не можемо нікуди піти від побутових проблем. Якщо потрібно купувати холодильник, від цього нікуди не дінешся - це природно. Але якщо цей холодильник сидить в нашому розумі вже 2 тижні і ми не знаємо, який вибрати - це не корисно. Причому не тільки з точки зору періоду посту, але й взагалі в цілому. Краще думати про більш серйозні проблеми і знайти більш важливі заняття, які дають можливість розвиватися. А думати про холодильнику - це пусте проведення часу, у нього не потрібно заглиблюватися.

- Як треба накривати стіл на поминках під час посту?

- У нас зазвичай поминки асоціюються з тим, що треба накрити стіл, добре випити, згадати небіжчика, який любив випити, поспівати - заспівати пісню... А небіжчик ще й любив побитися, і бійкою закінчать... Це я так, до слова.

Під час посту стіл на поминках теж повинен бути пісним. Пом'янути людини потрібно, але поминання полягає не в тому, який стіл накриємо і який спиртний напій запропонуємо - а в тому, щоб помолитися про упокое душі цієї людини. Йому вже нічого не допоможе - ні красива трапеза, ні гарне застілля. А наші молитви можуть.

Не бійтеся називати себе православним

- Які дні посту найсуворіші? І чому саме вони?

- Середа і п'ятниця. Причому не тільки під час посту, але й протягом усього року. Це дні - так звані одноденні пости. 

Один з винятків - великодній тиждень від Великодня і до наступного вихідного. Тоді скасовується пост всякий - і в середу, і в п'ятницю.

- Чи відрізняються молитви в пост і в звичайні дні?

- Сам Господь нам дав молитву "Отче наш". Вона незмінна в усі дні. Є ранкові та вечірні молитви, які покладені для віруючих людей. Вони не змінюються в пост або в інші дні.

- До мене на вулиці часто підходять люди і пропонують поговорити про Бога. Боюся, що це шахраї або сектанти. А раптом ні? Як бути?

Просто сказати - "Я православний". Не потрібно цього боятися. Буває, що людина православна, а, проїжджаючи повз храм, соромиться перехреститися. Не потрібно соромитися. Якщо вам підходять люди іншої конфесії чи іншого напрямку - значить, тоді нам не по дорозі. "Спасибі, але я православний".

- Хочу висповідатися, але відчуваю незручність. Дійсно потрібно розповідати про себе абсолютно всі? А раптом сповідник почне задавати "незручні" навідні запитання?

- Людина, приходячи в перший раз на сповідь, думає: як же я невідомій людині розповім таємні моменти свого життя? Є такий бар'єр. Але потрібно пам'ятати про те, що сповідь - це таїнство. І сповідається чоловік не священику, а Богу. Священик є тільки посередником. Його завдання людині, яка прийшла на сповідь, допомогти, пояснити, розповісти, наставити.

Деякі думають: якщо вони вдома перед іконою исповедаются, то досить. Але це не сповідь! Так таїнство не відбувається. Таїнство відбувається тоді, коли прочитується дозвільна молитва. А її може прочитати тільки священик. Через цю молитву Бог прощає гріхи і дарує благодать, щоб чоловік намагався більше не грішити.

Таємниця сповіді не розголошується. Навіть якщо священик розголосив таємницю сповіді, то за церковними канонами його покарають.

Людині, яка налаштувалася на сповідь, важливо знайти священика і відчути довіру, що саме з ним може статися перша бесіда. Але не потрібно нічого приховувати, інакше сповідь втрачає свій сенс. Ми повинні очиститися від своїх гріхів.

- Головне не брехати?

- Звичайно. Інакше який сенс іти на сповідь? Можна обдурити священика, але Бога не можна.