13 питань про Різдво – коли розговітися, коли йти в церкву. Різдву передує піст, і це, звичайно, не випадково. Церква таким чином пропонує людині не просто зустріти це свято, а стати його безпосереднім учасником.

1 Як правильно підготуватися до Різдва?

Блаженніший митрополит Онуфрій: - Різдву передує піст, і це, звичайно, не випадково. Церква таким чином пропонує людині не просто зустріти це свято, а стати його безпосереднім учасником. Це можливо тільки в тому випадку, якщо людина через піст і молитву очистить свою душу і серце. Тому перше, що потрібно зробити перед Різдвом, - це тримати піст.

Але, звичайно, пост як тілесний подвиг сам по собі нічого доброго людині не дасть, тому що без духовних зусиль він залишиться не більш ніж дієтою. Піст покликаний допомогти людині в очищенні душі. Таким чином, під час посту треба обов'язково сповідатися і причаститися.

Ми часто чуємо слова про те, що "Бог у мене в серці". Так от в прямому сенсі цього слова Бог може бути в серці тільки в тому випадку, якщо людина сповідався і причащається. Це, крім усього іншого, має бути ще й однією з основних умов підготовки до Різдва. Як свого часу говорив митрополит Антоній Сурожський: "Якщо Бог не народиться в нашій душі, то Його Різдво у Вифлеємі нам нічого не дасть".

2 Як правильно зустріти це свято, про що не забути?

Митрополит Антоній: - Православні християни всі свята повинні зустрічати в храмі. Участь у Богослужінні робить нас причетними тій події, яка відзначає Церква.

Сьогодні, на жаль, будь-яке свято для наших сучасників перетворюється на привід посидіти за столом, випити і так далі. Заповідь Божу "шість днів працюй, а сьомий день - Господу Богу твоєму" трактують у сенсі дозвілля - шість днів працювати, а сьомий - відпочивати. А відпочинок, в свою чергу, розуміють як приємне проведення часу зі всіма витікаючими... Природно, що раніше ситуація була дещо іншою. Наші предки розуміли, що без храму будь-яке свято - недосконалий і безглуздий. Тільки Богослужіння наділяє його змістом яке, в свою чергу, впливає і на наше життя. Тому й намагалися по можливості зустрічати свято разом з Церквою.

Про що не забути? Про добрі справи, про милосердя, про допомогу ближньому. Про це ніколи не треба забувати, а особливо в такі дні. Згадайте, що, можливо, десь є люди, яким в цей день нічого їсти. Поділіться з ними від своєї трапези. Це важливо.

3 Які страви доречні на святковому столі, а які зайві?

Архімандрит Віктор (Коцаба): - Напевно, треба розрізняти трапезу в Різдвяний святвечір і безпосередньо на Різдво.

Часто, особливо останнім часом, кажуть, що на святвечір на столі має бути 12 страв. Це неправда. Насправді на столі може бути тільки одне блюдо - коливо (варена пшениця з солодощами). Треба пам'ятати, що цей день - день самого суворого утримання за весь Різдвяний піст. За традицією православні християни не відчувають ніякої їжі до появи на небі першої зірки як символу тієї Зірки, яка засяяла над Віфлеємської печерою. Звичайно, не може навіть йти мова про те, щоб в цей день, у святвечір, порушувати піст скоромною їжею.

А от на саме свято Різдва ніяких конкретних приписів Церква вже не дає. Єдине, про що хотілося б сказати, так це про те, що зайвими можуть бути дорогі страви. Краще приготувати трапезу скромніше, а гроші, заощаджені таким чином, витратити на благодійність.

13 питань про Різдво – коли розговітися, коли йти в церкву. Різдву передує піст, і це, звичайно, не випадково. Церква таким чином пропонує людині не просто зустріти це свято, а стати його безпосереднім учасником.

4 Як правильно розговітися, щоб не нашкодити здоров'ю тілесному і духовному?

Блаженніший митрополит Онуфрій: - Правильно - значить тверезо. І в прямому, і в переносному сенсі цього слова. Не треба перетворювати святкові дні в нескінченне обжерливість і пияцтво. Є треба в міру, а пити треба дуже обережно (а багатьом краще взагалі утриматися).

Розговіння передбачає все-таки участь у Богослужінні. Тому найкраща порада, яку в цьому випадку можна дати, може бути таким - разговляйтесь так, щоб це не заважало вашій молитві!

5 Де краще зустрічати Різдво: в колі сім'ї, в гостях або в клубі?

Митрополит Антоній: - Різдво, виходячи з назви, це сімейне свято. У світ прийшов Немовля, Який потім віддав Своє життя для того, щоб спасти кожного з нас. Він народився, щоб дарувати нам перемогу над дияволом і смертю і гріхом. Чи це не привід для того, щоб зібратися всім разом і у сімейному колі подякувати йому за те, що Він зробив?

А в клубі яка може бути подяку?

6 Коли потрібно йти до церкви - до свята чи після?

Блаженніший митрополит Онуфрій: - В храм треба ходити і до, і після свята. Скажу більше - в храмі треба бути і під час свята!

Практично у всіх храмах нашої Церкви в цей день відбуваються всенічні служби та нічні Літургії. У багатьох храмах Богослужіння бувають не тільки вночі, але і з ранку. Тому людина вільна вибирати, коли саме йому йти в храм. Але йти, як ми вже неодноразово говорили, треба обов'язково.

7 Доречно одружуватися або виходити заміж на Різдво?

Архімандрит Віктор (Коцаба): - Ні, на саме свято Різдва, як і досить тривалий період після нього (до Богоявлення), Церква не здійснює одружень. Чому? Для того щоб одна радість не затьмарювала іншу. Так що така важлива подія, як шлюб, краще відкласти на кілька тижнів.

8 Слід у цей день поминати покійних або йти на цвинтар?

Митрополит Антоній: - Ми поминаємо померлих завжди. Просто церковне поминання відрізняється від поминання не церковного. Як? Молитвою. Ми молимося за спочилих кожен день.

Йти чи на цвинтарі? Думаю, що можна. Але знову ж - тільки для особистої молитви.

9 чи Віщі сни, які знятися напередодні Різдва? Якщо сняться померлі - то як реагувати?

Блаженніший митрополит Онуфрій: - Святі отці вчать нас не довіряти своїм снам. Взагалі. Чому? Тому що вони бувають від Бога, від лукавого або від нашого єства. Найчастіше сни - це результат останніх двох причин і ніякої корисної інформації не містять. А от нашкодити, якщо людина довіряє їм, можуть. Ми не в змозі відрізнити різні види сну, тому краще не вірити їм зовсім.

Якщо сняться померлі, то, як і в багатьох інших випадках, це має стати приводом до сповіді та причастя. Або до доброделанию.

10 Які допустимі або рекомендуються прикраси на ялинку?

Митрополит Антоній: - Рекомендованих прикрас немає. Ялинка вже сама по собі прикраса будинку і нагадування про весни і відродження. Будинок повинен бути чистим і прибраним, як, втім, і душа.

11 Варто повернути на верхівку ялинки Віфлеємську зірку або все ж прикрашати деревце по своєму розумінню?

Архімандрит Віктор (Коцаба): - Віфлеємська зірка за традицією восьмикінцева. Якщо мова йде про таку прикрасу, то так, напевно, варто. Ну і прикрашати, як ви зволили висловитися, по своєму розумінню ніхто не забороняє. Головне, щоб це не було образливим.

12 Зараз в моді робити прикраси своїми руками. Чи можна робити іграшкових, паперових ангелів, Христа або Діву Марію?

Архімандрит Віктор (Коцаба): - Прикраси, зроблені своїми руками, - це насправді чудово! Особливо якщо у виготовленні таких речей бере участь вся сім'я. Адже під час спільної підготовки до свята скільки всього про Різдво можна розповісти дітям!

Що ж стосується іграшкових, а саме паперових виробів, то думаю, зображення ангелів допустимі, а ось Христа і Божої Матері - ні. Це, швидше, католицька традиція.

13 Ваше побажання для українців в честь різдвяних свят.

Блаженніший митрополит Онуфрій: - Різдво - це велике свято. Висловлюючись сучасною мовою, це день народження Господа Ісуса Христа. І всі ми знаємо, що на день народження треба дарувати подарунки. А що ми можемо подарувати Богові? Адже у Нього все є, Він усім володіє. Проте існує один подарунок, який завжди угодний Богу і який Він завжди з радістю приймає. Це справи милосердя. Нехай Господь дарує кожному з нас щире бажання і необхідну можливість від усього серця послужити нашим ближнім!