22 липня -  День  пам'яті двох святих священномучеників Панкратія і Кирила.  День відзначається пам'ять двох святих священномучеників Панкратія і Кирила

Кажуть, що Панкратій народився в той час, коли Ісус Христос ще жив на землі. Батьки його були родом з Антіохії. Дізнавшись про народження Ісуса, батько Панкратія взяв сина і відправився в Єрусалим. Йому довелось стати свідком чудес, після яких він увірував у Христа; також він познайомився з учнями Ісуса, особливо з апостолом Петром. Один з апостолів пізніше хрестив і батьків Панкратія, і його самого. Коли мати та батько Панкратія померли, він залишив свій маєток і пішов у Понтійські гори, де жив у печері, проводячи час у молитвах і роздумах. Там його зустрів апостол Петро і запропонував вирушити разом у Антіохію та Кілікію, де тоді перебував апостол Павло. Пізніше святі Петро і Павло висвятили Панкратія в єпископи сицилійського міста Тавроменії. Багато років святитель мирно управляв своєю паствою, але одного разу язичники повстали, напали на Панкратія і закидали його камінням. Так мученицьки закінчив своє життя святитель. За часів імператора Максиміліана (в 3 столітті) він служив єпископом. Коли Кирилу було вже 84 роки, його привели на суд, де примушували відректися від віри і поклонитися ідолам. Старець відмовився виконати ці вимоги. Кирила засудили до спалення, але вогонь не торкнувся мученика. Багато язичники, бачачи таке диво, звернулися в християнство. Сам правитель здивувався і відпустив святителя на свободу. Однак через деякий час Кирила знову схопили; на цей раз страта відбулася.

На Панкратія і Кирила всією сім'єю пробували перші огірки. А самий перший огірок господиня повинна була зірвати потай від усіх і закопати в самому потаємному куточку городу — в такому разі і наступний рік буде врожайним. Про огірки в народі складали численні загадки. Багато з них відомі нам з дитинства: «Ні вікон, ні дверей — повна хата людей»; «Повно корито народу намито»; «Лежать у матки телятки візьмеш. Лежать рядками, зелені самі». Огірки по праву вважалися одним з найулюбленіших овочів. Їх їли прямо з грядки, готували з них різноманітні страви . І сьогодні нікого не здивуєш салатом з огірків, але наші предки цей овоч не вживали тільки в сирому вигляді. Наприклад, огірки смажили — подібно до кабачка, вирізаючи насіння і залишаючи тільки товсті м'ясисті стінки; їх тушкували з м'ясом і фаршем; готували суп з огірків. А взимку головним ласощами на столі були огірки квашені.

Іменини в цей день Олександр , Андрій , Іван , Кирило , Костянтин , Михайло , Панкрати, Федір