Чому сім смертних гріхів, і як вони вбивають душу. Що ж таке сім смертних гріхів? Це пристрасті, які терзають душу і віддаляють людину від Господа, а душа, яка втратила Бога гине, тому гріхи і називаються смертними. Чим глибше людина тоне у цих пристрастях, тим менше вони перестають задовольняти її, і більше мучити.

 Преподобний Паїсій Святогорець говорив: «Людині платить той господар, на якого вона працює. Якщо ти працюєш на чорного господаря, то вже тут він зробить твоє життя чорним. Якщо ти працюєш на гріх, то з тобою розплатиться диявол. Якщо ти робиш чесноту, то тобі заплатить Христос».

Насправді згубних гріховних пристрастей набагато більше, ніж сім, проте в 590 році святитель Григорій Великий розділив їх на умовні сім груп.

Гордість

Святі отці називали гордість початком усякого гріха, яким в першу чергу заражаються ті люди, які мають якісь таланти або наділені достоїнствами. Саме гордість стала причиною першого падіння в світі – падіння Люцифера.

Преподобний Паїсій Святогорець говорив про те, що гордість має кілька відтінків: «Гордість, егоїзм, марнославство – це одна і та ж пристрасть, тільки в різних її відтінках і проявах. Сатанинська ступінь гордості називається гординя».

Заздрість

Почуття досади і внутрішнього терзання, яке народжується в душі людини при вигляді благополуччя ближнього і є заздрість. Монах Симеон Афонський дає хороший рецепт боротьби з таким почуттям: «Що псує стосунки людей? Заздрість. Що зближує людей? Співчуття».

Обжерливість

Ця пристрасть робить людину рабом власного шлунка. Їжа для такої людини стає не просто засобом для підтримання життя, а предметом культу і благоговіння. При цьому черевоугодник не тільки той, хто об'їдається всім без розбору у великих кількостях, але і той, хто надмірно вибірковий в їжі.

Блуд

Блудна пристрасть-це будь-який прояв статевої активності людини, яке виходить за рамки шлюбу: безладні зв'язки, зради, різні збочення. Але блуд це не тільки тілесний гріх, його основа криється в людських помислах.
Преподобний Паїсій Святогорець говорив: «Коли нас спокушає хіть плоті, в цьому не завжди винна плоть. Адже плотська лайка може відбуватися також від помислів засудження і гордості. Спочатку нам треба відшукати причину, яка спіткала нас до спокуси і потім вже робити відповідні дії».

Таким чином, щоб пристрасть не оволоділа тілом, людина повинна уникати будь-яких думок, які розпалюють в неї хіть.

Гнів

Святі отці поділяють гнів на праведний і неправедний. Праведний гнів це особливість душі, дана нам Господом, яка дозволяє людині рішуче відкидати гріховні думки і вчинки. Це непримиренність з гріхом. Неправедний гнів, як правило, звернений на ближнього і призводить до сварок, бійок, образам і навіть вбивства. «Якщо хочеш стати добрим, стань суворим сам до себе і не вбивай інших своєю строгістю. До себе будь суворим, а за іншими дивиться Бог», – каже монах Симеон Афонський.

Жадібність

Жадібність – хворобливе бажання володіти матеріальними благами і багатствами земного світу. Однак невірно думати, що всі багаті люди заражені цим гріхом. Жадібність може оселитися в серці людини будь-якого достатку, який непереборно бажає примножити матеріальні блага в свою користь і ніколи не залишається задоволеним. «Одне тільки істинне багатство є душевне багатство, яке дарує Христос-Цар своїм друзям. Все ж інше – сміх, на хвилину увеселяющий серце, а потім карає вічно муками пекла», – говорить преподобний Максим Грек.

Смуток

«Все важче демон зневіри, біс полудьонний, який гнітить одноманітністю і намагається розважити душу», – каже схиархімандрит Кирик Афонський.

Смуток властивість людської душі, яке за вченням святих отців Афону зароджується в неробства та лінощів. Щоб протистояти цій болісній пристрасті преподобний Никодим Святогорець радив працювати: «Праця зміцнює тіло, робить його здоровим, а неробство і лінь роблять його безсилим, млявим і хворим. В тому, хто трудиться, менше пристрастей і лукавства, а той, хто перебуває в бездіяльності, часто буває одержимий лютими пристрастями».