Як було встановлено Різдвяний піст - початок 28 листопада. Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства.

Сенс постів полягає у встановленні і вихованні в християнинові устремління до духовних досягнень і цінностей, очищенню людської душі. У загальній кількості днів у році православні пости займають близько двохсот днів.

У православ'ї пости діляться на одноденні і багатоденні. Існує чотири багатоденні пости. Один з них - Різдвяний піст, який триває сорок днів. Різдвяний піст має початок 28 листопада і закінчується 7 січня - великим днем Різдва Христового. Також Різдвяний піст має другу назву - Пилипівський піст, так як напередодні, 27 листопада святкується день пам'яті святого апостола Пилипа. І цей день служить початком Різдвяного посту - заговини Різдвяного посту.

Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіодаланскій, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий. Спочатку Різдвяний піст тривав у одних християн сім днів, у інших - трохи більше. На соборі 1166, колишньому при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлу, всім християнам було покладено зберігати піст перед Великим святом Різдва Христового сорок днів.

Антіохійський патріарх Вальсамон писав, що «сам святійший патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного) не визначені правилом, яке спонукає, однак, наслідувати неписаним церковним переданням і долженствуєм постити ... від 15 дня листопада».

Різдвяний піст - останній багатоденний пост в році. Він починається 15 (28 - за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому іменується в Церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст.

Різдвяний піст - зимовий піст, він служить для нас до освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового. 

 Різдвяний піст є жертва Богу за зібрані плоди. «Як Господь ущедрив нас плодами землі, так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних».

За словами Симеона Фессалонікійського, «пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення словес Божих. А ми, постить сорок днів, споглядаємо і прийнятний живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучаємося до Його Божественної плоті ».

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.