Освячувати паски має сенс лише тим, хто дотримувався посту. Страсна п'ятниця - суворий день посту. Які існують правила для мирян на цей день? Можна працювати з дому?

- Якщо врахувати, що майже весь цей день людина повинна проводити в молитві, то часу на роботу по дому залишиться не так вже й багато. Між богослужіннями, звичайно, можна зробити якісь необхідні справи, але пріоритет повинен залишатися все-таки за храмом, передає Ukr.Media.

Що ж стосується правил, то по традиції у Велику п'ятницю до виносу Плащаниці християни нічого не їдять. Плащаниця - є це ікона Христа, на якій Він зображений покладеним в труну. Так от, до тих пір, поки її не винесуть для поклоніння віруючим, ніхто нічого не їсть. Але, знову ж таки підкреслюю, що головним правилом в цей день, як і інші, має бути правило молитви.

Як правильно підготуватися до зустрічі Великодня? Що робити в день напередодні?

- Великдень - це саме радісне і найголовніше свято Церкви. Воскресіння Христа знаменує собою та воскресіння кожного з нас. Адже Христос, Який воскрес із мертвих, переміг смерть, диявола і гріх. А значить, і ми теж можемо силою Святого Духу зробити те ж саме. Так от, Велика субота - це особливий день. Тому, що саме в Суботу Христос зійшов до пекла і вивів звідти душі праведників. Це, крім того, день, коли в Єрусалимі в храмі Гроба Господнього зійшов Благодатний вогонь. І в цей день бажано вранці помолитися на богослужінні, ну а після служби можна зробити і якісь свої справи.

Коли треба пекти паски? Одні кажуть, у четвер, інші - в п'ятницю. Але хіба можна їх пекти у Страсну п'ятницю?

- Чітких вказівок часу, коли можна пекти паски, насправді немає. Єдине, про що треба пам'ятати, що пекти їх потрібно так, щоб це не заважало нашій участі в богослужінні. Воно набагато важливіше всього іншого.

Останнім часом до церкви несуть освячувати не тільки паски та яйця, але і алкоголь, ковбасу та інше. Не перетворює це такий святий день у свято обжерливості? Може бути, звернутися до людей і попросити бути скромніше і не нести всю їжу з дому?

- Варто згадати, що молитва, яка читається після Великоднього богослужіння і після якої, власне кажучи, і відбувається освячення пасок - це фактично молитва перед куштуванням їжі. Тобто ми постили під благословення Церкви, а тепер Церква дозволяє нас від посади. Таким чином, за великим рахунком, освячувати паски по-справжньому можуть тільки ті, хто дотримувався посту. Для них це освячення буде мати сенс.

Для тих же, хто не постив, освячення скоромної їжі безглуздо. Судіть самі: якщо людина вчора чи позавчора їв ту ж ковбасу, то що зміниться для нього, якщо він сьогодні її знову буде їсти? Священик благословляє непісну їжу тим, хто постив. Такий справжній сенс освячення скоромних страв у Великодню ніч.

Яким повинен бути правильний великодній стіл? Є поради про те, як правильно вийти з посту?

- Правильно виходити з посту треба так само, як і входити в нього поступово. Треба пам'ятати, що віруюча людина ніколи не повинен перетворювати свято, а тим більше Великдень, привід для обжерливості і тим більше пияцтва. Все має бути в міру.

Знову ж таки, жодних правил щодо того, яким повинен бути великодній стіл - ні. У всіх він різний. Хтось може з'їсти одне яйце і тим дозволити себе від посту, хтось з'їсть м'яса або ще що. Все в міру і потроху - і шкоди не буде.

Коли правильніше йти до церкви на Великдень - з вечора або вранці?

- Однозначно ввечері! Адже саме ввечері, а точніше - з 12 години ночі, служиться прекрасна і дуже глибока за своїм змістом пасхальна утреня, що повідомляє людині неймовірну пасхальну радість. Без цього нічного богослужіння по-справжньому пережити Великдень неможливо.

Чому у нас прийнято пекти паску? І чому не прижилася традиція робити саме сирну паску? Хіба не вона "правильне" традиційне блюдо?

- Наш паска - це непісний хліб, в який додають яйця, молоко і т. д. Символізує він, як і фарбовані яйця, Воскресіння Христа Спасителя. Щодо сирної паски потрібно зауважити, що традиція готувати саме її сьогодні зустрічається все частіше.

Коли краще йти на цвинтар і пом'янути близьких - у Великдень чи пізніше?

- Поминання покійних за статутом Церкви звершується на Радоницу - це вівторок, через тиждень після Великодня. Тобто дев'ятий день після Воскресіння Христа. Радоницей він називається тому, що ми приходимо до своїм близьким і далеким родичам, які покинули цей світ, щоб поділитися з ними радістю про Воскреслого Христа.

Як Церква дивиться на те, що останнім часом з Великодня роблять шоу? На площах ставлять гігантські писанки, влаштовують конкурси биття яєць. Це правильно так йти в ногу з часом?

- Церква всі ці шоу не влаштовує, і вже по цьому можна зрозуміти її ставлення до подій. Справа Церкви - молитва. Це головне, а все інше має другорядне значення.

Освячувати паски має сенс лише тим, хто дотримувався посту. Страсна п'ятниця - суворий день посту. Які існують правила для мирян на цей день? Можна працювати з дому?