26 листопада Православна Церква урочисто згадує святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського. Святителя Іоанна вважають небесним покровителем вчених, усіх церковнослужителів, богословів, апологетів, місіонерів.

26 листопада православні християни шанують Вселенського вчителя, святителя Іоанна Златоуста. Він був дуже грамотним, красиво говорив і тлумачив Святе Письмо. У народному календарі день називають просто Іван Златоуст, інформує UkrMedia.

Обряди й традиції цього дня

За слов'янськими повір'ями на Златоуста природа завмирає в очікуванні справжньої зими, будь-які дерева, кущі, квіти перестають рости. Навіть приказку в народі склали: «На Златоуста все поле пусте».

Наші предки вірили в існування Мороза і уявляли його у вигляді високого худорлявого старого, босого, з довгою сивою бородою і важкою палицею. Казали, що все, до чого він доторкнеться у лід перетворюється. Тому було прийнято ласкаво звертатися до Матінки-Зими, щоб не дала вона Морозу осінні оранки під ярі заморозити і щільно вкрила поля пухнастим снігом.

У день Златоуста добре починати подорожі, вони будуть особливо успішними. А ще 26 листопада вважається вдалим днем, щоб лікувати дітей з дефектами мови і повести їх до цілителів, знахарів або логопедів.

В цей день з ранку прийнято йти до церкви на службу, а по приходу додому відкривати сезон пельменів. Здавна на Русі ліпили пельмені всією сім'єю, потім варили і наїдалися досхочу. Частину пельменів заморожували, складаючи в полотняні мішки і підвішуючи під стелею в холодних сараях.

На Златоуста не можна лаятися, судити інших, брехати, і вже тим більше лихословити. Хто порушить цю заборону, може потім не молитися Богові і не звертатися з проханнями, він їх все одно не почує.

Сьогодні доведеться відповідати за обмани і несправедливі вчинки

Брехню не даремно називають універсальним гріхом, адже в ній винне все людство. Люди брешуть і в дитинстві, і в зрілому віці, і в старості. Одні це роблять без приводу, інші ніби, спонтанно або навмисно. При цьому всі ми знаємо, що брехати - це погано, але періодично брехливі слова з наших вуст все-таки злітають.

В теорії все просто - не треба брехати. А на практиці бувають випадки, коли по-іншому не виходить. Наприклад, комусь із рідних поставили страшний діагноз, і всі, починаючи від лікаря і закінчуючи найріднішими, це приховують, брешуть, що все добре, скоро настане одужання. Хто придумав фразу «ложь во благо», але нею керуватися не варто. Тому що в Біблії написано: «Будь-якому брехунові закритий доступ до спілкування з Богом». Для Господа кожен обман - це гріх і він повинен бути покараний.

Тому намагайтеся створювати навколо себе таку атмосферу і перебувати в такій обстановці, де вам не доводилося б обманювати. Не грішіть і не робіть таких вчинків, які потім вийде прикрити лише брехнею. Не робіть того, за що потім буде дуже соромно перед самим собою, перед людьми і перед Богом.

Якщо ж ви навмисно когось обманюєте (наприклад, чоловік завів коханку і постійно бреше дружині), будьте готові до покарання. В день Іоанна Златоуста святому моляться про суд над шахраями. Та найстрашніше, що за ваші гріхи можуть бути покарані наступні покоління (діти, онуки, правнуки).

Щоб вберегти себе від шахраїв і несправедливих людей, прочитайте заговор на чисту криничну воду: «Водиця-студениця, землі нашої сестрице! Створив тебе Бог і дав добрим людям. Дай мені, водичка, як у тебе силу, щоб не погубив мене ніхто ні обманом, ні хитрістю. Поки людина океан не вип'є, ніякий хитрун мене не здолає. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь». Після прочитання заговору, воду треба випити, і це буде захист від будь-якого обману, шахрайства і афер.

Народні прикмети 26 листопада

Якщо в ніч на Іоанна Златоуста яскраво на небі мерехтять зірки, погода вдень буде сніжна і вітряна.

Вдень 26 листопада розігралася снігова буря, вночі чекайте морозу.

Якщо в цей день зайці з лісу біжать і близько підбираються до людського житла, треба чекати сильного похолодання.

В цей день будь-які опади, будь то дощ або сніг - провісники доброго врожаю в наступному році.