"Про дітей нікому не скаржся": Саме так ви зможете досягти розуміння зі своєю дитиною. Ваша молитва може змінити життя ваших дітей.

Великий православний старець з особливою теплотою ставився до дітей. Він ніколи не рекомендував, не давав порад, як краще виховати дитину, не радив і карати. Проте він дав єдину настанову, але не для чад, а для батьків і бабусь/дідусів, інформує Ukr.Media.

Вона звучала так:

"Про дітей нікому не скаржся"

Винятком у цьому випадку, на думку старця, є лише Матір Божа та святі угодники. Їм виливати свою душу і розповідати про свої горе, пов'язане з дітьми, можна.

Не варто і зайвий раз хвалитися, на зло недругам. Адже дуже часто так буває: нам погано — а інші радіють, нам добре — а іншим заздрісно. Зовсім інша справа — з щирого серця молитися Богу про щастя дітей і онуків. Така молитва збереже і вбереже в моменти небезпек, хвороб і непростих життєвих ситуацій.

Візьміть собі за правило — і про своїх дітей, і про своїх близьких багато чого краще зберегти в таємниці. Кожна людина індивідуальна, однак всі ми, так чи інакше, можемо піддатися духовній слабкості. Часто і радість за чиїсь невдачі ми відчуваємо не зі зла, а в силу саме цієї самої слабкості.

Дуже гарне прислів'я:

"Не виносити сміття з хати" — так і собі добро зробиш, і іншій людині. І на запитання: "Як у тебе справи?" найкраще буде скромно відповісти: "Потихеньку, з Божою допомогою".

Якщо ж бажання вилити душу ніяк не дає спокою, найкраще буде відвідати храм, або, якщо немає такої можливості, помолитися вдома, перед іконами. Поговоріть з Господом, попросіть його про допомогу, зверніться до Богородиці та святих угодників.

Плачте, якщо душа просить, не перед людьми, а перед Богом — він не осудить. Просіть його, гаряче і щиро, про блага для своїх дітей і своєї сім'ї, просіть і про виправлення і становлення на шлях істинний. Саме так ви зможете досягти розуміння зі своєю дитиною.

Не те що стороннім, але навіть в глибині душі, самі з собою, не говоріть про близьких поганого, але все потаємне і дороге серцю, навпаки, дбайливо зберігайте в собі. Люди, нехай і не на словах, але подумки осудять. Не витрачайте час на безкорисні, безглузді обговорення — це вас тільки спустошить, але справжнього полегшення не принесе.

Беріть приклад зі Святих — багато з них щось про себе розповідали тільки обраним. Душу нашу можна порівняти з квіткою — впусти в неї натовп, так відразу затопчуть, не зрозуміють. А ось все найпотаємніше і цінне залишиться на виду. Своїм успіхам, досягненням і благополуччю радіти краще про себе, "мовчання — золото".

Дуже мудро сказав отець:

"Не треба хвалитися, дратуючи ворогів".

Адже іноді щось радісне нам може дратувати навіть наших близьких. І в моменти туги і смутку теж краще звернутися до Бога. Перед ним плакати за дітей своїх, якщо вони не розуміють, не слухаються або навіть звернули на неправильний шлях. Пожалійте свою дитину, будьте терпимі, намагайтеся не зачіпати зайвим зауваженням.

Для того, щоб прийти до розуміння, набути духовного зв'язку, потрібно вчасно дати правильну пораду. Мати одного з майбутніх святих, якщо траплялося щось погане, не сварила сина, але відразу ж, ставши на коліна, починала молитися. Вона слізно просила у Господа милості і прощення за кожен його неправильний вчинок. Неможливо переоцінити значення молитви за свою дитину.

На жаль, діти, за яких батьки не підносять молитви, стикаються з неприємностями, яких можна було б уникнути. Такі діти часто перебувають у метаннях, не в силах знайти власне призначення, їхнє життя наповнене негараздами. Але і тоді батьки ще можуть допомогти своїй дитині, почавши молитися, причому не має значення, скільки років вашим дітям.

У тому випадку, якщо батьків вже немає в живих або ж вони не усвідомлюють важливості такої молитви, помолитися може чоловік або дружина — іншими словами, людина, яка щиро любить і бажає добра.

Життя тих, за кого батьки часто і з щирого серця моляться, складається більш успішно. Це стосується і пошуків роботи, і подальшого просування по службі — такі діти, усвідомлюючи свою мету і розуміючи, в чому полягає їхнє призначення, йдуть правильним шляхом, спрямовані Святим духом, про допомогу якого просили в молитвах батьки.

Відчай, туга, пригнічені стани не оволодівають ними, їм більше, ніж іншим, щастить. Життя дитини, за яку батьки не моляться, віддане волі випадку — звідси і вищезгадані метання, сумніви і розчарування.

Однак дуже важливо пам'ятати, що, молячись за своїх дітей, ні в якому разі не можна за них переживати. Така молитва не принесе ніякої користі. Неприпустимо під час молитви уявляти можливі страшні або неприємні ситуації, які можуть статися з вашою дитиною.

Навіщо ж потрібна така молитва, наповнена негативом? Вам страшно, але ви транслюєте і притягуєте ці страхи в життя вашої близької людини. Не забувайте про те, що Мова, якою говорить з нами Святий Дух — це якраз ті самі картини, які ми малюємо в нашій уяві, ті емоції, які ми відчуваємо.

Повірте в те, що світ наш з добротою поставиться до вашої дитини — це і дасть можливість подбати про неї Господу. Всією душею усвідомте, що для Отця Небесного не існує нічого неможливого. Молитви з таким настроєм будуть неодмінно прийняті і виконані. Працюйте над тим, щоб зробити свій внутрішній світ ближчим до світу Божественного, ввіряючи і себе самого, і своїх рідних в руки Господа.

"Пам'ятайте — одного разу довіривши себе в руки Божі, ви перестанете сподіватися тільки на власні сили".

Розуміння цього — істинний дар. Всі ми створені за Образом і Подобою Господа, і ви, без страху, але з вдячністю, довіряєте йому життя своєї дитини. Після цього вам не потрібно буде переживати і хвилюватися, тим самим, шкодячи їй. Уповайте на волю Божу і гаряче моліться, дякуйте Йому і радійте, піклуйтеся про свою дитину зі спокійною душею.

Не забувайте про те, що ваша молитва може змінити життя ваших дітей. Вони оберуть правильний шлях, побачать і з радістю приймуть задум Божий завдяки тому, що ви вимовляєте слова батьківської молитви. Таку молитву Господь завжди почує і завжди прийме.

Не нехтуйте і батьківським благословенням — куди б не йшли ваші діти, перехрестіть їх, промовте кілька добрих слів. Батьківське благословення, так само, як і молитва — це дуже сильний захист і допомога вашій дитині.