8 квітня чи Лазарева субота?. Сьогодні Лазарева субота "печені голуби не летять до губи"


День, коли, за повір'ям, Ісус Христос воскресив праведного Лазаря. Ця значуща євангельська подія сталася напередодні тріумфального в'їзду Господа в Єрусалим і за тиждень до Його смерті та Воскресіння. Лазар мешкав у Віфанії, він був братом Марфи і Марії, добрим товаришем Ісуса Христа. Коли Ісусові сказали, що Лазар помер, то Він розчулився і заплакав. А потім рішуче пішов до печери, в якій лежав чотириденний покійник, наказав відкинути камінь, яким був привалений вхід до поховання й наказав Лазарю встати. Той, сповитий як лялечка, слухняно встав і пішов. Це була нечувана і небачена річ, усім дивам диво, тому звістка про воскресіння Лазаря розлетілася всією Іудеєю. Тисячі людей увірували в Ісуса й визнали Його за Месію, втім, фарисеїв ця подія остаточно розлютила й вони вирішили будь-що вбити Ісуса. Стосовно Лазаря, то він після свого воскресіння прожив на білому світі ще 30 років. Служив єпископом і вдруге помер на Кіпрі в 63 році – був, так би мовити, політичним емігрантом, адже на батьківщині його життю загрожувала небезпека. За легендою, до кінця життя Лазар ніколи не сміявся. Лише інколи легка усмішка торкалася його вуст, передає Ukr.Media.

Сьогодні маємо ще одне свято: наступного дня після Благовіщення зазвичай святкували Собор архангела Гавриїла – того, хто сповістив Діву Марію про народження Ісуса Христа. Архангел Гавриїл вважався володарем блискавок, тому намагалися відповідно вшанувати свого покровителя, «щоб блискавкою не спалив хати».

З іменинами вітайте:   Аллу, Ларису, Анну, Василя.

Сьогодні 13-ий місячний день. Місяць росте, символ дня – прядка. Енергетика дня показуватиме, чи рухаємося ми колу, наступаючи час від часу на ті ж самі граблі, чи змогли щось зрушити в собі й підіймаємося, хоч і повільно, спіральними східцями вгору. А ще сьогодні добре вчитися. В інших людей – знайомих і чужих; у тварин – свійських і диких, взагалі у природи. Зовсім несподівано можна знайти підказку на питання, що давно непокоять, втіху в печалі, або надихнутися новими свіжими ідеями. Будь-яка дрібниця, випадковість може стати поштовхом до чогось суттєвого і вартісного. Цього дня не варто надмірно відпочивати, тим більше лінуватися. Як казали наші пращури – «Печені голуби не летять до губи».