Як саме горбуша може впливати на популяцію косаток, поки не ясно.

Вимирання популяції косаток біля берегів Канади і США може бути пов'язано з приходом горбуші в ці води кожні два роки. Так вважають американські дослідники. У чому саме полягає цей зв'язок, поки сказати важко: можливо, горбуша конкурує за ресурси з чавичею, якою харчуються косатки, або заважає останнім полювати.

Південна резидентна популяція косаток мешкає в Тихому океані біля берегів Канади і США. Зараз вона знаходиться під загрозою вимирання, в ній 75 особин. Серед причин зменшення чисельності популяції фахівці називають перевилов чавичі (основна їжа косаток), забруднення води та шум, вироблений морськими суднами, інформує Ukr.Media.

Грег Раггерон (Greg Ruggerone) з Natural Resources Consultants і його колеги вивчали дані про стан популяції косаток, зібрані Центром вивчення китів, і звернули увагу, що впродовж останніх 20 років у парні роки померло значно більше тварин, ніж у непарні. З 1998 по 2017 роки, коли чисельність Південної резидентної популяції скоротилася з 92 до 76 косаток, в парні роки померло 61 тварина, а в непарні - тільки 17. У непарні роки народилися живими 32 китеня, а в парні - у два рази менше. У період з 1976 року по 1997 рік такої тенденції не було.

Вчені пов'язують цю закономірність з популяційною динамікою косаток з приходом в ці води горбуші, яка раз на два роки, якраз у непарні роки, повертається до узбережжя США і Канади в цьому районі. Чисельність горбуші завдяки природоохоронним зусиллям за два десятиліття істотно зросла, відзначають вчені: у 1998 році вилов лососевих риб був обмежений для захисту їх популяцій, і тоді ж в цьому районі зросла чисельність зоопланктону, основної їжі горбуші.

Але як саме горбуша впливає на косаток, поки не ясно. Можливо, велика кількість горбуші у водах заважає ехолокації, з допомогою якої косатки полюють на чавичі - тому наступного року, після приходу горбуші, помирає більше тварин. Крім того, горбуша, яку косатки майже не їдять, може конкурувати з чавичею, якій і так загрожує вимирання, за їжу. Нарешті, вчені висувають і протилежну гіпотезу: можливо, горбуша, навпаки, допомагає косаткам полювати, підвищуючи їх виживання в непарні роки, але свідчень на користь цієї гіпотези поки немає.

Нещодавно косатка по імені L77 з цієї популяції народила дитинча, стать якого поки не відома. Тепер в популяції 75 косаток, проте вчені не рекомендують прив'язуватися до китеня, тому що 40% дитинчат не живуть довше декілька років.