Цих ватрин недарма називають царями природи. Далі факти, від яких ви будете просто вражені.

Лев - гордий хижак Африки, великий представник сімейства котячих. Живе прайдами, що складаються з одного, рідше - двох самців і декількох самок з дитинчатами. Леви - тварини територіальні, вони живуть і полюють на своєму життєвому просторі, захищаючи його від посягань сторонніх, інформує Ukr.Media.

На людей вони нападають рідко, однак якщо подібне відбувається, людина часто опиняється в меншості. Красиві і небезпечні, граційні і дбайливі по відношенню один до одного, ці представники котячих зачаровують і надихають. Чи можна розповісти про них щось нове? Ясна річ, можна. Деякі цікаві факти про левів відомі далеко не кожному читачеві.

Тигри, леви та їхні розміри

Більшість вчених переконані в тому, що тигри крупнішіші за львів, однак інші дослідники заперечують цей факт, стверджуючи, що леви крупніші. На практиці можна довести тьолько одне - леви переважно вищі за тигрів, вони - найвищі серед котячих. По габаритах левів і розмірах окремих частин їхнього тіла можна розповісти багато чого:

  • Дорослий самець - лев важить приблизно 250 кг, самки ж легша майже у два рази;
  • Найбільшим з котячих був печерний лев, який жив у Сибіру. Людство встигло застати могутнього хижака, його зображення фігурують у доісторичному наскальному живописі, де він зображається або без гриви, або з досить скромним волосяним покровом на голові і шиї;

Найнебезпечніші хижаки

  • У сучасного африканського лева грива досягає 40 см в довжину, її колір варіює від темного, майже чорного, до пісочного. Чим темніша грива, тим гірше цар звірів переносить спеку, але тим вищими є його репродуктивні здібності;
  • Левине серце, яке так активно оспівують в середньовічних баладах як синонім відваги, хоробрості, важить усього 0.5 відсотка від загальної маси тіла тварини - подібне співвідношення є найменшим серед всіх існуючих хижих тварин;
  • Левові кігті зростають до 7 см;
  • Зуби у лева теж великі, їх всього 30. Вони потрібні не для пережовування їжі, а для відривання шматків туші, хижак не жує м'ясо. Зате з'їсти за раз він може до 30 кг.

Левові взаємини

Проживання на території савани змушує левів контактувати з іншими видами хижаків, а також зі сторонніми левами і чужими прайдами. У випадку голоду зграя левів може атакувати навіть слона - правда, гарантії перемоги у подібному випадку для хижаків немає. Атакують леви також гієн, які є їхніми злісними ворогами і конкурентами. Гепардам теж дістається від царя звірів - зустрічі закінчуються агресією, гепарди воліють тікати.

Чи повинна антилопа обганяти лева?

Зустріч двох самців зазвичай закінчується зіткненням. Особливо якщо один з них захищає свій прайд, а другий хотів би його очолити, змістивши колишнього ватажка.

Іноді глава сім'ї програє, його виганяють, а його місце займає новий ватажок.

Самки в прайді добувають їжу і діляться з самцем, старий або поранений у битві самець може загинути від голоду в самоті, незважаючи на те, що термін життя тварин на волі не досягає 14 років, а в зоопарках вони живуть і до 20 років.

Цікавий факт : левиці можуть давати потомство від безлічі інших великих котячих - леопардів, ягуарів, тигрів. Самки цих видів теж можуть завагітніти від лева. Однак змішане потомство саме залишиться безплідним.

Левенята у прайді

Левенята знаходяться під захистом не тільки матері, але і всього прайду. Вони народжуються з вагою 1-2 кг Поки мати полює, ними може займатися одна з тіток. До віком 2 роки діти вчаться гарчати, починають дорослішати. Проте тільки одне дитинча з 5 здатне дожити до цього віку. Іноді вони народжуються майже білими або чорними - король савани може бути альбіносом або меланистом. Таке трапляється, хоч і рідко. Підрослі левенята чоловічої статі виганяються з сімейної групи, самки ж залишаються в прайді.

Інші цікаві факти про левах

  • Леви люблять відпочивати, вони займаються цим до 20 годин на добу;
  • Лев може претендувати на упольоване левицею, але якщо він полює сам, він зазвичай самостійно з'їдає м'ясо;
  • Леви - єдині котячі, у яких не втягуються кігті;
  • Нічний зір левів розвинений в 6 разів краще, ніж у людини;
  • Левиний рик розноситься на 8 км.

Такі особливості левів, корінних мешканців африканських саван. Однак варто сказати, що вид є охоронюваним, його чисельність за останні роки сильно зменшилася приблизно на 30-50 відсотків. Незважаючи на велич та силу левів, їх необхідно захищати.