Страсний тиждень: Великий понеділок – що потрібно знати про цей день. Сьогодні, розпочався Страсний тиждень, останній перед Великоднем. Ми розповімо вам усе, про що слід знати про перший день Седмиці Великого понеділок.

Великий піст триває. З Великого понеділка розпочався Страсний тиждень. Що необхідно знати кожному християнину про перший день Седмиці.

10 квітня розпочався останній тиждень Великого посту перед Великоднем носить назву Страсного тижня, або Страсної седмиці.

В цей час згадують Таємну Вечерю, віддання Ісуса Христа суду, його розп'яття і поховання.

У християнстві всі дні Страсного тижня звуться "Великі" - Великий понеділок, Великий вівторок і Велика середа, Чистий четвер і Велика п'ятниця.

Великий понеділок у 2017 році випадає на 10 квітня.

Що варто зробити у Великий понеділок

Прийнято прибирати будинок: фарбувати, мити, чистити.

Вранці зазвичай ставали всією сім'єю і починали прибирати будинок. А після обіду йшли на город, щоб до Чистого четверга посіяти все насіння.

Історія

У Великий понеділок Страсного тижня християни згадують євангельську розповідь про те, як Ісус прокляв дерево смоковниці (інжиру), вкрите зеленим листям, але зовсім безплідне, яке зараз усохло на очах у його супутників. Це диво також має важливе моральне значення і для кожної людини: в кожну мить чоловік повинен бути готовий до зустрічі з Богом, щоб не опинитися тоді духовно порожнім і марним.

За церковними правилами, у Великий понеділок заборонені всякі чвари, лихослів'я і нечисті помисли. З їжі можна хліб, овочі і фрукти. Але за негласним правилом багато православні проводять цей день в строгому посту, без їжі і води.

Не можна співати і танцювати у Великий понеділок - це гріх.