20 січня світова громадськість відзначає екологічне свято в честь одного з найбільш незвичайних птахів в світі - День обізнаності про пінгвінів (Penguin Awareness Day), інформує Ukr.Media.

Його мета - підвищити знання людей про пінгвінів, звернути увагу на збереження чисельності та місць проживання цих птахів. Пінгвіни (лат. Spheniscidae) - сімейство морських птахів, представники якого добре плавають і пірнають. У сімействі налічується 18 сучасних видів пінгвінів. Найбільший з них - це імператорський пінгвін, його зростання може досягати 120 см, а вага - понад 40 кг. Найменший представник виду - малий пінгвін, який не вище коліна дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.

Пінгвіни мешкають тільки у відкритому морі Південної півкулі: біля берегів Антарктики, Нової Зеландії, південної частини Австралії, в Південній Африці, по всьому узбережжю Південної Америки від Фолклендських островів до Перу, на Галапагоських островах поблизу екватора. Віддаючи перевагу прохолоді, в тропічних широтах пінгвіни з'являються тільки з холодними течіями. Найбільше скупчення особин розташоване в Антарктиці і на прилеглих островах.

«Селяться» пінгвіни, як правило, великими колоніями, що налічують десяток тисяч пар або більше. Тривалість життя цих птахів складає в середньому 25 років.

Зберігати тепло на суші і в воді пінгвінам допомагає товстий шар жиру і водовідштовхувальне пір'я.

Тіло пінгвіна ідеально складене для плавання, а крила, що нагадують плавники, і лапи з перетинками дозволяють йому розвивати в воді швидкість до 10 км / год. Деякі види пінгвінів також вміють пірнати на глибину до 200 метрів. А ось на суші вони не такі «швидкісні». Зате з усіх сучасних пернатих тільки пінгвіни пересуваються «стоячи». Незвичайний і спосіб їх пересування по пухкому снігу - щоб не провалюватися при ходьбі, пінгвіни лягають на живіт і, відштовхуючись крилами і лапами від снігу, ковзають по ньому.

Оскільки пінгвіни водоплавні, то і харчуються вони рибою і ракоподібними, на яких полюють, ковтаючи прямо під водою. А в період линьки (від одного до трьох місяців) ці птахи змушені повністю відмовитися від їжі. Птахи втрачають до половини маси тіла, оскільки беруть енергію з запасів жиру, накопиченого заздалегідь. Деякі види пінгвінів також не їдять і під час висиджування пташенят. Але оскільки самки і самці змінюють один одного, то це допомагає їм не голодувати.

Пінгвіни - чарівні і доброзичливі створіння, вони забавно ходять, витончені і швидкі в воді. У більшості людей вони викликають симпатію і посмішку. Але їх чисельність з кожним роком поступово скорочується, в тому числі і з-за людини. Так, серед 18 видів пінгвінів на початок 21 століття три види визнані на межі вимирання, сім видів знаходяться під загрозою зникнення.