Популяція унікальних видів тварин з кожним роком скорочується. Ви дізнаєтеся, які самі рідкісні тварини світу живуть на нашій планеті.

На Землі існує багатомільйонне різноманіття видів тварин, на жаль, чисельність деяких з них, вимірюється десятками, інформує UkrMedia.

Міжнародний союз охорони природи визначає частку вимираючих видів як 40 % всіх організмів, заснованих на різноманітності видів, відомих до 2006 року. Ми розповідаємо про самих рідкісних тварин світу, що живуть на нашій планеті.

Жираф Ротшильда

Немає в світі ані одного ссавця, який був би вищим, ніж жираф Ротшильда. Ріст самця складає більше п'яти з половиною метрів, самка нижче на метр. Вага самця практично дві тонни, самка важить трохи більше тонни.

Звертає на себе увагу красиве забарвлення тварин, а також нестандартне для жирафів число рожек: не традиційних два, а п'ять. Мешкають ці жирафи тільки в Кенії та Уганді. За словами екологів, у природі залишилося не більше семи сотень жирафів Ротшильда.

Північний гладкий кит

Північний кит має довжину до 21 метра (самці), а важить близько ста тонн. Практично половину всієї маси становить китовий жир. Північний кит мешкає в Атлантичному океані, в більшій частині на північно-заході, в той час як на сході повністю винищений.

В даний час його можна зустріти у водах Нової Англії і в Мексиканській затоці. Збереглося близько трьохсот особин.

Білий лев

Вид відкритий порівняно недавно - в 1975 році. Він налічує близько трьох сотень особин, які нині мешкають не в дикій природі Африки, а в необхідних для збереження виду умовах, які є в спеціальних заповідниках ПАР. Довжина білого лева складає більше трьох метрів, а вага може досягати 310 кілограмів.

Тонкинський ринопитек

Зустріти цю тварину із загону приматів можна тільки на півночі В'єтнаму, поруч з річкою Сонг-Кою. Вони відносяться до сімейства мартишкових. Живуть на деревах, де створюють гареми. Харчуються листям, бамбуком та фруктами. До сьогоднішнього дня їх збереглося менше 250 особин. Тривалість життя досягає двадцяти років. Жіночі особини здатні народжувати по одному дитинчаті в рік.

Папуга какапо

Єдиний у світі папуга, який у процесі еволюції втратив здатність літати, мешкає в Новій Зеландії. Ймовірно, це сталося через відсутність хижаків, які могли б заподіяти шкоду папузі. Максимальна висота, з якої птах може злетіти, становить 25-30 метрів.

Більшу частину дня він проводить пасивно в гнізді, а вночі починає полювання, щоб добути собі їжу. Какапо живе довго, в середньому дев'ять десятків років. На даний момент залишилося менше ста особин папугу какапо.

Долгопят

Звірятко відноситься до загону приматів. Довгопяти існували на планеті ще 55 мільйонів років тому. Вони мають досить цікаву зовнішність, великі милі очі, а також мімічні зморшки, які дозволяють міняти вираз обличчя залежно від ситуації.

При цьому вони дуже маленькі і поміщаються у долоньці. Живуть довгопяти в лісах Філіппінських островів. Більшу частину життя вони проводять на деревах. У нічний час доби виходять полювати в пошуку здобичі.

Красноногий ібіс

Ібіс має великий розмір для особин свого виду, досягаючи 78 см. У птиці оперення білого кольору, яка набуває сіруватий відтінок у період розмноження. Раніше красноногий ібіс налічував величезне число особин у різних країнах світу.

Проте до наших днів уціліли менше двадцяти особин, які охороняються від хижаків і браконьєрів. Вдень ібіс мешкає в долинах річок і на рисових полях, а в нічний час - на високих деревах.

Хоботкова собачка Петерса

Важко сказати, чому цей звір називається собачкою. Все, що поєднує її зі звичною всім собакою, це чудовий нюх, який допомагає невеликому чорно-помаранчевому звірку шукати супротивників на своїй землі, а також визначати, де знаходиться самка.

Живе собачка Петерса в Кенії, Танзанії і на близьких до Танзанії островах. У денний час доби собачка шукає комах, якими харчується, а вночі відпочиває в маленьких ямках, в яких вона самостійно робить гніздо з гілок і трави.

Гігантська м'якотіла черепаха

Унікальний вид черепахи, який має лічену кількість представників. Водиться вона виключно в прісній воді, а вага сягає двох сотень кілограмів. Панциру у черепахи немає, а тіло покрите м'якою шкірою, що не властиво більшості черепах у світі.

Сніговий барс

Представник сімейства котячих має світло-сірий колір і густе хутро. Мешкають вони в горах Азії: в Гімалаях, на Тибеті і Алтаї. Барси проводять одиночний спосіб життя. Харчуються вони козлами, козулями, баранами, оленями.

Шлюбний період у білих барсів припадає на лютий-березень, а приносити потомство вони можуть по досягненні трьох-чотирьох років. Самка може народжувати два рази в рік.