Новини України

Життя їжачків: цікаві факти про цих звіряток

Всі ми з дитинства знаємо, хто такі їжаки. Кожен бачив їх у мультиках, хтось стикався в селі у бабусі і навіть тримав вдома. Але давайте розберемося як живуть іжаки у природі.

Їжак - тварина, яка відноситься до типу хордові, класу ссавці, ряду їжакоподібні, сімейства їжакові (лат. Erinaceidae). Походження слова "їжак" до цих пір остаточно не вивчено. За однією з версій, свою назву їжачок отримав завдяки грецькому «echinos», що означає "пожирач змій". Прихильники іншої версії вбачають в слові "їжак" індоєвропейський корінь "eg`h", що означає "колоти", інформує UkrMedia.

Опис їжака, розмір, вага, характеристики

Довжина тіла їжака, в залежності від виду, становить від 10 до 44 см. Вага їжака варіюється від 300 грам до 1,5 кілограм. Також у їжака є хвіст, який виростає від 1 до 21 см в довжину.

У тварин велика голова клиноподібної форми і витягнута мордочка з загостреним, рухомим і вологим носом. Зуби їжака дрібні і гострі, на верхній щелепі розташовано 20 зубів, на нижній - 16. Деякі види їжаків мають до 44 зубів. Перші різці збільшені і схожі на ікла.

Задні лапи їжака довші за передні, кожна кінцівка закінчується 5 пальцями, за винятком білочеревого їжака, задні ноги якого мають по 4 пальці. Довгі середні пальці допомагають їжаку чистити голки.

Колючки їжака порожнисті, між ними ростуть тонкі, рідкісні, ледь помітні волоски. Голова і черево тварини покриті звичайною шерсткою. В середньому, кожен їжак носить на собі до 10 тисяч голок, які поступово оновлюються. Забарвлення голок більшості видів темне, з перемежованими світлими смужками. Забарвлення шерсті їжака, в залежності від виду, може бути чорно-бурого, коричневого, пісочного або білого кольору. Місцями чорне забарвлення витісняє біле, утворюючи своєрідні цятки. Більшість видів їжаків відрізняє добре розвинена підшкірна мускулатура. Під час небезпеки їжак згортається в клубок, і в цьому йому допомагають підшкірні м’язи, розташовані в місцях зростання колючок.

Як у більшості нічних тварин, зір їжаків слабкий, зате чудово розвинені слух і нюх.

Швидкими цих тварин назвати складно, середня швидкість їжака, який тікає, становить 3-4 км / год. Незважаючи на те, що їжачок - сухопутна тварина, більшість видів відмінно плавають і лазять.

Тривалість життя їжака в природі становить 3-5 років. У домашніх умовах їжаки живуть до 8-10 років, так як не гинуть від природних ворогів, які полюють на їжаків в дикій природі. Основні вороги їжаків - це вовки, лисиці, тхори, сови, борсуки, куниці, мангусти, гієни, шакали, медоїди, орли, а також інші хижаки.

Де живуть їжаки?

Ареал проживання їжаків досить широкий: ця колюча тварина зустрічається у всіх країнах Європи - від південних областей Скандинавії до Британських островів, живе їжачок і в спекотній Африці, на території Азії, в Новій Зеландії і на Близькому Сході.

У природі дикі їжаки живуть в лісах, пустелях, степах, окультурених ландшафтах і навіть містах. Вони риють собі норки під корінням дерев або в кущах, а також селяться в кинутих норах гризунів.

Як живуть їжаки в природі?

За своєю природою їжаки - нічні тварини і одинаки, що ведуть потайний спосіб життя. Вдень їжачки сплять, сховавшись в самостійно виритих норах довжиною до 1 метра або зайнявши спорожнілі житла гризунів. Популяції передгірних районів використовують в якості укриттів ущелини між скель і порожнечі під каменями. Вночі дикі їжаки виходять на полювання, вважаючи за краще не віддалятися далеко від будинку. На жаль, статистика показує, що досить багато їжачків гинуть під колесами автомобілів, намагаючись перетнути автостради в нічний час.

Чим харчуються їжаки в природі?

Їжак всеїдний, але основу раціону складають дорослі комахи, щипавки, жуки, павуки, жужелиці, гусениці, слимаки, мокриці, дощові черв’яки. Також їжаки люблять їсти жаб, сарану, яйця птахів, ракоподібних і безхребетних тварин. Північні популяції лісових їжаків харчуються ящірками, жабами, мишами та іншими дрібними гризунами.

Всі види сімейства їжакових стійкі до будь-яких, навіть найтоксичніших отрут, тому їжаки їдять отруйних змій і скорпіонів. Також не погребує їжачок падаллю, а також харчовими відходами, які можна знайти на дачних ділянках. Рослинна їжа лісового їжака - це гриби, мох, жолуді, злакові насіння і будь-які солодкі ягоди - полуниця, малина, ожина.

За літо їжачок повинен добре відгодуватися, інакше під час зимової сплячки тварина може загинути. Ґрунтовний запас жиру дозволяє їжачкам перебувати в стані анабіозу з жовтня по квітень.

Розмноження їжаків

По завершенні зимової сплячки, коли повітря прогрівається до 18-20 градусів, у їжаків настає шлюбний сезон. Статевої зрілості їжаки досягають до 10-12 місяців. Північні популяції розмножуються 1 раз в рік, південні приносять потомство двічі.

Самки їжаків будують гнізда в своїх норах, вистеляючи дно ями сухими листочками і травою. Самці нерідко б’ються за самку, влаштовуючи побоїща з сопінням і пирханням, кусають одне одного за морду і ноги, колються гострими голками. Потім переможець довго кружляє навколо самки, яка перед спарюванням грунтовно пригладжує свої голки. Їжаки - полігамні тварини і після спарювання відразу розлучаються.

Період виношування потомства становить від 34 до 58 днів, в результаті на світ з’являється від 1 до 7 (частіше 4) дитинчати, масою 12 грам. Новонароджені їжачки сліпі, покриті абсолютно голою, яскраво-рожевою шкірою. Протягом першої доби життя на тілі маленьких їжачків виростають м’які, світлі і темні голочки. Через 2 тижні голчастий покрив тварини вже повністю сформований.

Перший місяць самка їжака годує дитинчат молоком, потім молодняк переходить до самостійного життя.

 

Останні новини
Зараз читають
Схожі новини