Вуха завдовжки до 15 см - візитна картка фенека. Хоча фенеки – нічні тварини, вони обожнюють лежати на сонці.

Титул - найменший в світі лис

Фенек по праву має звання - найменша лисиця в світі. Розмір дорослого звіра не більше 70 см (але це разом з довгим хвостом), а висота в холці - не більше 20 см. Важить він при цьому всього близько 1,5 кг, інформує UkrMedia.

Вухасте диво

Вуха завдовжки до 15 см - візитна картка фенека. У звірка найбільші вуха відносно розмірів тіла серед хижаків (в цьому він випередив навіть великовуху лисицю). Це унікальний інструмент для того, щоб вловлювати навіть найменші шорохи на далеких відстанях. Найменше коливання повітря, що потрапило фенеку у вуха, дозволяє йому визначити точне місцезнаходження гризуна, комахи, рептилії та іншої «смакоти», які часто приховуються під піском.

Але вуха фенеку потрібні не тільки для того, щоб чути. Звірятко не має потових залоз, але йому потрібно якимось чином охолоджувати тіло. І в цьому йому допомагає велика поверхня вух. Цікаво, що вуха звірка не можуть виносити різких звуків.

Менше кішки

За розміром фенека часто порівнюють з кішкою. Це порівняння не зовсім правильне. Тваринка має висоту всього 18-20 см і важить лише близько півтора кілограмів. Це набагато менше, ніж доросла кішка. Швидше за розміром його можна порівняти з кошеням!

Це пустельний житель

Від невеликого розміру до величезних вух - все в фенеку пристосоване до життя в суворих умовах пустелі з її екстремальними температурними коливаннями. Густе хутро звіра дозволяє йому не замерзнути вночі, коли температура опускається до нуля.

Але хутро також захищає від спеки. Подушечки лап фенека теж покриті шерстю, що дозволяє йому гуляти по розпеченому піску. Крім того, хутро на лапках допомагає звірку маневрувати по сипучих пісках і дюнах.

Дуже товариська

Фенеки - соціальні тварини. У природі вони живуть сім'ями, в яких близько 10 лис. Це - моногамна тварина і створює собі пару на все життя. Раз на рік у фенеків народжуються малюки. У посліді зазвичай буває від двох до п'яти дитинчат. Коли самка вагітна або годує, самець приносить їй їжу і оберігає сімейство. Турботлива мама вигодовує дітей молоком до 2-2,5 місяців. Діти, які виросли, навіть маючи свої сім'ї, часто залишаються жити разом з батьками.

І ще...

  • щоб зловити здобич або ухилитися від хижака, цей маленький звір може підстрибнути на 0,7 метрів вгору і стрибнути на 1,2 метра вперед;
  • зловити фенека досить складно. Його головні і практично єдині вороги - пугачі і люди.
  • хоча фенеки - нічні тварини, вони обожнюють лежати на сонці;
  • фенеки повинні знаходитися в теплі. Вони будуть мерзнути, якщо температура повітря буде менше, ніж 20° С;
  • коли фенеки щасливі, вони можуть муркотіти подібно кішкам;
  • якщо про фенеків піклуватися належним чином, у неволі він може прожити до 14 років (у дикій природі вони живуть до 10 років).