Де сидів Іуда на Таємній вечері?. "Учні часто сперечалися між собою, хто буде сидіти біля Вчителя. Сам Ісус особливо нікого не виділяв із загальної маси, і кожен з апостолів в рівній мірі міг претендувати на місце біля нього. Щоб учні не сперечалися через місця за столом, Ісус придумав круглий стіл. Тепер ніхто з апостолів не сидів на кутах, і всі були задоволені "

Якщо це зрозуміти, то стає очевидним: «зрадник» був не зрадником, а «довіреною особою» Христа
В історії нас полонять тисячі сюжетів. Але вже двадцять століть жоден з них не заворожує, як кілька днів в історії людства - дні розп'яття і воскресіння Ісуса Христа. Ми знаходимо в Євангелії трагедію і радість, вірність і зраду, жорстокість і смиренність. Перечитуючи цю книгу, ми іноді, як зернятка, раптом викльовувати з її рядків абсолютно несподівані перлинки, які змушують нас здивуватися і по-іншому поглянути на події і людей, про яких розповідає велика книга. Є багато натяків на те, що Іуда, що зрадив (якщо вірити канонічним Євангеліями) Христа, був для Ісуса не просто одним з апостолів, а навіть і навпаки - одним з найулюбленіших учнів. Можливо, навіть більш коханим, як Іван, Павло і Петро. У всякому разі у багатьох літераторів ми читаємо версії про те, що Іуда не зрадник, а навпаки - єдина людина, який виконав волю Христа (а значить, божу волю), зраджуючи вчителя. Тому що без цієї зради не могло бути ні розп'яття, ні спокути гріхів: хтось повинен був «запустити механізм» цього спокутування за волею Божою. І ось, якщо уважно читати Євангеліє, а особливо опис Таємної вечері, раптом абсолютно наочно відкривається проста річ (тільки не падайте в непритомність): Іуда був не просто учнем, а найулюбленішим учнем Христа, і довірити «зрада» Ісус міг тільки йому. І про це говорить, як у багатьох історичних розслідуваннях, звичайне опис життя і побуту в ті далекі часи. Зокрема, вечірньої трапези із запрошенням друзів або учнів. Да Вінчі був великий фантазер Давайте бика - за роги. Всім відома «Таємна вечеря» да Вінчі - вигадана. У всякому разі те, як її змалював геній. Справа в тому, що так сидіти за столом могли тільки сучасники генія. В Іудеї часів Христа навіть в заможному домі (а Христос зібрався з учнями саме в такому - там було два поверхи, інакше неможливо пояснити застілля в «горней» (верхній) кімнаті), так ось, навіть у заможному домі меблів було дуже мало. У звичайному будинку іудеї їли, як на столі, на скрині, що служив

заодно і сховищем цінностей. Були низькі стільчики. Але їх було дуже мало, і уявити собі, що в скромному будинку виявилося відразу 13 штук (12 апостолів і Христос), неможливо. Це немислима розкіш. Значить, їх замінювали килими, подушки, валики. У всякому разі в римській традиції тих років під час бенкетів гості розташовувалися на килимах або низьких лежанках, вкладаючись на лівий бік, щоб правою рукою брати страви. Стародавні римляни не тільки на загальних гулянках або званих вечерях їли лежачи, але, наприклад, в повсякденному житті так само читали і писали. Стільцями користувалися: господар при прийомі візитерів в своєму кабінеті (на багатих віллах), жінки, хворі та ті, кому стілець потрібен був при якійсь роботі. Для званих вечірніх вечерь невисокі лежанки для чоловіків - клині - римляни запозичили у греків. Лежанки розставляли по три у вигляді літери «П» навколо «трапези» - невеликого столика (слово і сам предмет грецького походження). Майже так само було і у стародавніх іудеїв періоду римського панування. Спочатку євреї їли, сидячи біля столу на низьких стільчиках, але потім і до них прийшов «римський», а швидше за грецький звичай трапезувати лежачи.

Отже, де ж лежав Іуда? В Євангеліях по-СКАЗАНО різному. Ось у Луки (22:21): «Але подивіться! Рука того, хто зрадить Мене на одному столі з Моєю ». Тобто Іуда їсть як мінімум за одним столом з Ісусом. Але апостолів було дванадцять. І могли бути два варіанти: спільне велике стіл, що важко уявити в іудейському будинку тих років. Або кілька невеликих столів, що поділяють вечеряють на групи. Марк (14:20) звужує цей простір: «Один з дванадцяти, Макао хліб в ОДНЕ СТРАВА зі Мною». Те ж і у Матвія (26:23): «Мене зрадить людина, опустив руку в ОДНЕ СТРАВА зі мною». Ага! Юда не тільки лежить за одним столом з Христом, а й лежить поруч з ним або навпроти нього: він вільно дотягується до страви, що стоїть перед Христом, господарем вечері (в страві зазвичай соус, в який умочують хліб і м'ясо). Саме дотягується, тому що під час трапези ніхто не вставав з своїх лежанок і не підходив до столу із загальним стравою, все-таки не шведський стіл. Тобто Іуда лежав пліч-о-пліч з Христом або навпроти нього. Довжина руки у нас - приблизно 70 сантиметрів.

Чому це так важливо? Тому що в будь-якому застіллю дотримувалася чітка ієрархія. Поруч з главою застілля (або господарем будинку) розташовувалися два найдорожчих і почесних гостей - справа і зліва. Іноді ще один почесний гість сів навпроти господаря. Але це бувало рідко. І виходило, що головне блюдо, поставлене перед господарем, могли дістати рукою тільки два (або три) особливо дорогих гостей. Але ніяк не дванадцять чоловік. Якщо прийняти гіпотезу про те, що улюбленим учнем Христа був Іоанн (тобто одне місце біля вчителя зайнято), то друге залишається тільки Іуді, який міг спокійно вмочити хліб у одне блюдо з Ісусом. Значить, цей «зрадник» був Христом дуже поважаємим і наближений. Що, втім, випливає і з того, що Іуда в громаді апостолів носив грошовий ящик, тобто був скарбником, міністром фінансів цієї організації. І тепер - головна інтрига: чому Ісус, точно знаючи, що саме Іуда його повинен зрадити, садить його, як зазвичай, обіч себе, за головний стіл? І чи було це взагалі зрада, якщо Христос так от запросто повідомив про це за столом, де сиділи, крім Іуди, ще 11 Людей, здатних розтерзати будь-якого, хто спокусився б на життя їхнього вчителя?