Великий понеділок 2 квітня 2018 року. Молитви на початок Страсного тижня.

Для будь-якого християнина Страсна седмиця є важливим періодом. У Великий понеділок православний світ згадує події, що відбулися з Ісусом Христом під час останнього тижня перед розп'яттям, передає Ukr.Media.

У Великий понеділок молитовні слова знаходять особливу силу. Кожен може піднести слова подяки або прохання Вищим Силам, покаятися у поганих вчинках. Будь-яке слово, сказане щиро, обов'язково знайде відгук, тому часто молитви супроводжуються проханнями про зміни в житті.

У цей день забороняється будь-яка робота, що відволікає людей від прочитання молитов і очищення душі від негативу. У церквах під час служби пригадується розповідь про безплідною смоковниці. Ісус Христос у день входу в Єрусалим пішов у пустелю, щоб вознести молитви, а на зворотному шляху відчув голод. На його шляху стояла смоковниця, але жодного плоду на дереві не було. Ісус розгнівався і наказав дереву висохнути. Ця подія вказує не тільки на силу Божого слова. В ньому проглядається урок для кожного віруючого. Як дерево, прикрашене лише листям, але не дає користі у вигляді плодів, деякі люди не роблять гарних учинків. Тим, хто віддає перевагу проживати дароване йому життя безцільно, варто побоюватися гніву Господа, який справедливо оцінює кожного.

Православні віруючі моляться у Великий понеділок, просячи про допомогу в розкритті своїх талантів і використанні їх для добрих справ і вчинків.

Молитви на початок Страсного тижня

Молитву читають зранку, в обід і перед відходом до сну:

«Господь Всемогутній, життя дарує! Не залиш раба свого без благодаті. Благослови на праведні діяння та допоможи боротися зі злом, щодня зазнають мене на міцність. Амінь».

Ця молитва покликана нагадати кожному віруючому, через які страждання пройшов Господь, що заради кожного він живе на землі, жертвуючи собою заради порятунку людства від гріха:

«Господи, Твій шлях тернистий і страшний, та не злякався ти смерті, поставши перед своїм Батьком та людьми з посмішкою на вустах. Твоїми стражданнями очищаються душі грішників, Твоїми сльозами відмиваються дочиста. Господи Ісусе, спаси і збережи, вбережи від злості і заздрості, збережи життя наші, даруй нам Царство Небесне після закінчення шляху. Амінь».

З цієї молитви у Великий понеділок починають трапезу:

«Дякую тобі, Господи, за даровану їжу. Пішли мені своє благословення та не залиш без заступництва ні в радості, ні в скорботах. Зціли мою душу, зміцни здоров'я через хліб насущний, працею праведною видобутий. Амінь».