Ось що категорично не можна святити у церкві!. Великодній кошик.

Через кілька днів настає велике свято — Христове Воскресіння. В ніч з суботи на неділю потягнеться народ до храмів та церкв, щоб освятити кошики з пасками. Чого тільки не побачиш у руках парафіян: м'ясо, вино, гроші, ключі від машини.., передає Ukr.Media.

Суть православної Пасхи

Освячення, навіть у великі свята, не працює автоматично. Щоб благодать божа діяла в житті людини, їй потрібно виконувати заповіді все життя. Заповзятливі люди забувають справжню мету відвідування храму на Великдень. І вміст великоднього кошика має бути набагато простіше.

Ми розповімо, які продукти не можна освячувати в церкві. Священнослужителі вважають це гріхом і язичницькими традиціями:

Головні складові великоднього кошика — паска (здобна або сирна) та яйця. Саме в цих продуктах закладена християнська символіка. Паска — це символ Христа, який приніс себе в жертву за весь рід людський.

Яйця, згідно з церковними канонами, можна фарбувати тільки в червоний колір. Яскраво розмальовані писанки краще залишити вдома для краси, освячувати їх не варто.

Ось що категорично не можна святити у церкві!. Великодній кошик.

Алкогольні напої та навіть кагор не треба нести в храм. На Великдень не читається молитва на освячення вина, алкоголь абсолютно не вписується в благочестиві традиції.

Це ж стосується овочів та фруктів, які освячують на Преображення Господнє (Яблучний Спас 19 серпня), але не на Великдень. Також цукерки, печиво, гроші та столові прилади — це зайві інгредієнти великоднього кошика.

Часник, хрін і сіль наділяють магічними властивостями тільки ті люди, які вірять в міфологію, а не в силу молитви. Віра і народні повір'я мають мало спільного.

М'ясо і ковбаси в будь-якому вигляді суворо заборонено вносити за церковні ворота, а не те що до приміщення церкви. «М'ясо, принесене в храм, може його осквернити, бо своєю смертю Христос поклав кінець кровним жертвоприношенням». На пасхальному богослужінні читається молитва і про м'ясо, але в ній йдеться про дозвіл вживати м'ясні продукти після посту, а не освячувати їх.

Священики нагадують, що на Великдень існує традиція залишати їжу в храмі для людей, у яких немає можливості підготуватися до святкової трапези. Тому спечи кілька маленьких пасок і поклади в кошик на пару яєць більше. Твоє пожертвування стане в нагоді потребуючим.

Якщо освячена їжа зіпсувалася, її ні в якому разі не можна викидати або віддавати тваринам. Такі продукти краще спалити і викинути попіл в річку, або посипати ними землю у квітковому горщику.

Доповнити великодній кошик можеш красивим рушником і свічкою, купленою в храмі. Під час освячення запали її, і не переживай, якщо полум'я згасне від води. Вдома можна запалити свічку перед іконою і дати їй повністю згоріти.

Запам'ятай, освячення пасок не головне в день Воскресіння Христового. Набагато важливіше дотримуватися посту, відстояти полунощницю, сповідатися і причаститися. Не нехтуй богослужінням, піди в храм, помолися і поділися радістю світлого свята зі всіма рідними. Живи з Богом, і все буде добре!

Якщо ти ще не визначилася з рецептом паски, спробуй приготувати незвичайний і дуже смачний великодній «Краффін».

Постарайся, щоб паска був красивою, адже вона символ великого свята. Ідеальна білосніжна глазур з желатином має гладку текстуру, зберігає форму і ніколи не злипається.