5 питань до православної церкви. Намагаємося жити з вірою в душі. Чи можна використовувати електричну лампадку, чи можна молитися подумки, чи можна ксерокопіювати текст молитви, чи є засіб від роздратування, чи потрібна ікона в машині.

«Православно думати легко, але для того, щоб православно жити, необхідна праця», - так говорив Старець Паїсій Святогорець, інформує Ukr.Media.

Чи можна використовувати електричну лампадку?

Питання

У нас вдома кілька ікон, коли буває бажання помолитися, запалюю на час молитви лампадку. Може, буде краще, якщо лампадка буде електричною і горіти постійно? Чи можна запалювати лампадки одночасно в двох кімнатах? Бабуся каже, що так не слід чинити.

Відповідь

Православна церква свідомо користується живим вогнем, вогонь - це символ нашої молитви. Тому під час молитви краще запалювати лампадку. Ніяких заборон на одночасне запалення лампад немає, в церкві ж горять одночасно кілька.

Чи можна молитися подумки?

Питання

Іноді бувають моменти, хочеться помолитися, але обстановка на робочому місці просто не дозволяє - то нарада, то їду на роботу в переповненому автобусі, то ... Словом, можна молитися подумки, або таку молитву Спаситель не почує?

Відповідь

Спаситель дивиться в серце людське, а не дивиться на зовнішність людини і звук з людських уст. Молитися подумки можна і потрібно.

Чи можна ксерокопіювати текст молитви?

Питання

У моєї бабусі іноді просять молитву, вона знає їх багато. Чи можна не переписувати від руки, а просто ксерокопіювати тексти тих молитов, які вже є?

Відповідь

Тексти молитов можна ксерокопіювати, тільки попередьте, що ці тексти викидати з побутовим сміттям не можна. Якщо вони стануть не потрібні, краще віднести їх в храм.

Чи є засіб від роздратування?

Питання

Іноді все просто дратує. То пішоходи, повільно переходять вулицю перед машиною, на якій їду на роботу, то колеги своєю нелогічністю, то касири в магазині своєю повільністю. Чи є який-небудь християнський засіб від роздратування?

Відповідь

Допомагає іноді такий засіб - брати всередині себе на всі благословення Боже. Подумки скажіть: «Господи, благослови мене не спізнитися на роботу», «Господи, благослови мене зрозуміти колегу» і так далі.

Чи потрібна ікона в машині?

Питання

Нещодавно купили машину. Освятили, придбали іконки в салон для надійності.

Відповідь

Звичайно, промисел Божий нам невідомий, але водієві на дорозі треба поводитися по-християнськи, тобто дотримуватися всіх правил руху, швидкісного режиму, поважати учасників руху. Якщо машина освячена, тим більше треба бути дисциплінованим водієм.