5 жовтня — День Іони і Фоки: історія та традиції свята. В цей день не можна спалювати старі віники, лаяти вітер і бити чим-небудь по землі.

Пам'ять священномученика Фоки Синопського вшановується православною церквою 5 жовтня (спочатку за Юліанським календарем — 22 вересня). Єпископ свято виконував свій обов'язок, поширюючи християнство по землі римських провінцій, за що був убитий язичниками. Поряд з цим віруючі згадують Іону, пророка царства ізраїльського, наступника віщуна Еліші (Єлисея), який постраждав за непокору Господнім указам, інформує Ukr.Media.

На Русі народна дата знайшла спрощену назву — День Іони і Фоки або Листопадна. Вважалося, що з цього моменту дерева скидають свої шати, оголюючи гілки і застилаючи мерзлу землю. За характером листопаду визначали погоду на прийдешній сезон. Так якщо листя лягало лицьовою стороною вгору, то зиму слід було чекати морозну, а якщо виворітною — теплу, без особливих холодів.

Історія житія святих

Іона, пророк Північного Ізраїльського царства, жив у 8 столітті до Різдва Христового. Відомості про батька юнака не дійшли до наших часів, відомо, що він помер в ранньому віці. Мати виховувала Іону одна, поки в будинок її не прийшов пророк Ілля, який шукав притулок. За те, що жінка відкрила двері і прихистила незнайомця, не взявши за це плати, Всевишній послав в її будинок стільки олії і борошна, що запаси дозволили родині пережити великий голод. У дошкільному віці Іона сильно захворів, так що дихання його переривалося, а хлопчик не міг вставати з ліжка. Благав Ілля, молив Господа, щоб той воскресив безгрішного молодика, і Отець Небесний почув його, подарувавши життя хворобливому і нагородивши даром віщування.

Коли юнак досяг свідомого віку Бог поклав на нього проповідницьку місію і направив до Ніневії, однак, Іона чинив опір волі Небес. Він сів на корабель, щоб сховатися від зобов'язань, але Всевишній знайшов його і послав кару за непослух, піднявши бурю. Стихія зупинилася лише тоді, коли винуватця викинули за борт, і його поглинув кит. У череві пробув пророк Іона три доби, після чого мешканець глибин викинув його на сушу. Сповнений подяки юнак увірував, попрямував з проповіддю в народ ізраїльський.

Фока Синопський жив задовго до віщуна Іони. З ранніх років вів він праведне життя, присвячуючи його цілком служінню Господу. У 18 років Фока отримав звання єпископа Синопа. За роки подальшої служби викрив архієрей десятки ідолопоклонників, вказавши їм вірний шлях. У період християнських гонінь, організованих за правління імператора Траяна, служитель був схоплений і доставлений на суд. Градоначальник всіма способами намагався схилити його до зречення від віри, але отримав категоричну відмову. За непослух Фоку тривалий час мучили, катуючи його тіло, а потім замкнули в киплячій бані, де страстотерпець і помер.

Традиції святкування дати

Православних святих в народі вважали захисниками від пожеж, тому на Іону і Фоку молилися про позбавлення від нещасть і раптових підпалів. Займалися в основному повсякденними справами, перериваючись лише на короткостроковий відпочинок і прийоми їжі. Стіл напередодні свята був заповнений стравами з овочів, наприклад, редьки, оскільки в цей період якраз закінчували її збирання. Рибні продукти в пам'ять про покарання пророка в цей день категорично заборонялися, так само як заняття риболовлею.