5 січня – Федулів день: історія, традиції та повір'я свята. У цей день не можна нікого бити, інакше той, хто б'є може серйозно захворіти.

Федулів день відзначається щорічно 5 січня (за старим стилем 23 грудня). У православ'ї ця дата пов'язана з шануванням Святого Федула і ще 9 великомучеників, інформує Ukr.Media.

Житіє Святого Федула

Федул жив у 3 столітті в Салоніках. Він вів праведне церковне життя і був читцем. Однієї ночі він бачив сновидіння, в якому тримав в руці якусь річ. Прокинувшись від сну, він виявив кільце з малюнком Хреста, яке володіло особливими властивостями. Користуючись його силою, він закликав до християнського віровчення чимало адептів язичництва і зцілив багатьох людей з важкими захворюваннями.

Після видання указу царем про переслідування всіх прихильників християнства Федул не припинив відкрите проповідування Євангеліє, за що і був узятий під варту і представлений царському суду. Його закликали до зречення від Ісуса Христа, але всі спроби були марні.

Федула заточили в темниці, але і це не дозволило йому засумніватися в християнському віросповіданні. Перебуваючи в тюремній камері, він звернув у свою віру багатьох полонених, що викликало обурення царя. Коли він знову постав перед царським судом, йому на прикладах інших людей показували, наскільки просто відвернутися від віри, в якій він був переконаний: на його очах люди зрікалися християнства, приносячи уклін язичницьким ідолам. Але він залишився вірним вченню Господа. Втративши всі надії, правитель засудив його до смертної казни через відсікання голови, на що Федул радісно сказав, що давно жадав зустрічі з Ісусом.

З настанням ранку Федула та інших заточених було велено втопити в морі. Їх шиї обвили мотузками, на кінцях яких знаходилися кругляки, і відправили великомучеників на корм рибам. Вночі їх тіла, одягнені в білий одяг, без каменів і мотузок, викинуло морськими прибоями. Їх поховали за всіма канонами християнства.

Святкові традиції та ритуали

У це народне свято на Русі приводили в порядок хліва і курники, клопотали по господарству. Вважалося, що господарські справи притягують до будинку благополуччя і відганяють скверну. Жінки робили випічку у формі птахів і тварин, укутували її в щільну тканину і відкладали, чекаючи Різдва Христового.

Повір'я

  • Якщо в Федулів день вирує вітер і йде снігопад, значить, липень обіцяє бути вологим і холодним.
  • Якщо вітер і снігопад відсутні, значить, цей рік принесе знатний урожай.
  • Кішка забралася в тепле містечко — до тривалих суворих морозів.
  • Якщо кінь видає хропіння або кури проявляють занепокоєння, значить, скоро буде заметіль.
  • Потрібно всіляко уникати контакту з колючими і ріжучими пристосуваннями — якщо людина завдасть собі каліцтво, весь рік пройде в захворюваннях.
  • Жінки в це свято не підшивають поділ сукні — вірять, що життя стане коротшим.
  • Якщо серйозна операція була призначена на цей день, краще перенести її.