Продукти, яких потрібно уникати.

Глютенова хвороба, алергія на пшеницю і чутливість до глютену — все це пов'язано з поганою реакцією організму на глютен. Ці стани вважаються формами непереносимості глютену. Вихід тільки один — повністю виключити глютен зі свого раціону. Яких продуктів в такому разі потрібно уникати — розповідаємо в нашому матеріалі, інформує Ukr.Media.

Крупи з вмістом глютену

До круп, що містить глютен, відносяться: пшениця, ячмінь, жито, пшениця, кус-кус. Зверніть увагу, що овес сам по собі не містить глютену, але може бути «забруднений» ним в процесі обробки.

Хліб

Більшість видів хліба, крекерів і коржів містять глютен. Єдиний спосіб дізнатися напевно — це прочитати список інгредієнтів і перевірити, які зерна використовуються в кінцевому продукті. Якщо у вас непереносимість глютену, уникайте наступної випічки: білий хліб, цілозерновий хліб, картопляний хліб, житній хліб, хліб на заквасці, пшеничні крекери, коржі (тортильї, лаваші і т.д.) з цільної пшениці, борошняні коржі, рогалики.

Деякі приправи

Хоча приправи та соуси не є очевидним джерелом глютену, деякі з них насправді містять цю речовину. Серед них: соєвий соус, соус барбекю, заправки для салатів, маринади, вершкові соуси, суміші спецій, підливи, солодовий оцет, кетчуп. В якості альтернативи ви можете приготувати власні приправи з безглютенових інгредієнтів або придбати сертифіковані дієтичні продукти.

Випічка

Хлібобулочні вироби зазвичай виготовляються з пшеничного борошна або інших злаків, що містять глютен. Таким чином, людям з непереносимістю глютену слід уникати наступних продуктів: торти, печиво, випічка, м'які і тверді кренделі, пончики, кекси, млинці і вафлі.

Паста на основі пшениці

Різновиди пасти є одним з основних харчових продуктів в багатьох культурах. Хоча існують і безглютенові альтернативи, більшість традиційних макаронів готують зі злаків, що містять глютен. Тому рекомендуємо уникати наступних продуктів: локшина, спагеті, ньоккі з пшеничного борошна, пельмені.

Деякі снеки

Снеки — поширене джерело глютену. Закуски, що містять глютен: кренделі, батончики, мюслі, Зернові батончики, чипси, енергетичні батончики, печиво, закуски, цукерки.

Окремі напої

Деякі напої готуються з інгредієнтів, що містять глютен, тому дуже важливо уважно вивчати їх склад. Напої, які можуть містити глютен, включають: пиво, прохолодні напої, вина, готові кавові напої, суміші для напоїв, шоколадне молоко.

Деякі страви після харчової обробки

Багато оброблених страв та інших популярних продуктів також можуть містити глютен. Наприклад: замінники м'яса, такі як вегетаріанські гамбургери та хот-доги, приготовлене м'ясо, плавлені сири, замінники яєць, консервовані супи та супові суміші, пудинги та десертні суміші швидкого приготування, морозиво, кукурудзяні пластівці на сніданок, картопля фрі та інші смажені продукти, ароматизований сир тофу.