Зимова сплячка — закономірне циклічне явище, властиве лише окремим видам, а, отже, спадкова особливість тварин.

Друга назва зимової сплячки у ведмедів - гібернація. Період, коли у ведмедиків сповільнюється метаболізм і всі обмінні процеси. Саме завдяки цьому енергія не витрачається на рух і обмін речовин. Втім, такий період різний з аналогічним у ховрахів або інших з сімейства гризунів (У них метаболізм сповільнюється повністю). Саме тому він і називається зимовим сном, інформує UkrMedia.

Під час сплячки ведмеді витрачають накопичені жирові запаси, якими запасаються під час теплого сезону. Хижаки втрачають близько 30% ваги тіла і прокидаються вже схудлими. За час глибокого сну в ведмедів сповільнюються всі процеси в організмі (пульс, дихання, обмінні процеси...) і тільки при потеплінні, коли вони прокидаються і починають поступово «входити в норму», робота організму теж повільно повертається в норму. При цьому кістки і шерсть у звірів під час сну продовжують рости.

За своєю природою взимку ведмеді не їдять, але при цьому фізіологічні процеси в організмі значно змінюються. Саме тому після сну хижаки дуже довго повертаються в свій звичайний стан.

Перші виходи в світ здійснюються в режимі ходячою сну. Ведмеді практично не харчуються, тільки очищають організм від їжі, якою харчувалися до сплячки.

Чому ведмеді впадають в зимову сплячку?

У холодну пору року звірам бракує потрібної їм рослинної їжі. Адже 80% від усього раціону ведмедиків все-таки становить їжа рослинного походження. Решта 20% - птахи, дрібні ссавці, яйця, падло, комахи, риби (найчастіше лосось) та інше.

Ведмеді прокидаються навесні, коли з'являється перша трава, після 5-6 місяців сну. Виходять з барлоги звірі не в один час. Спочатку лежбище залишають дорослі самці, потім холостяки і холостячки, і вже після - мами з потомством (квітень-травень). На Камчатці деякі дорослі самці взагалі можуть собі дозволити не спати, оскільки в тих місцях навіть взимку нереститься риба і їжі вистачає.

Народження ведмежат відбувається саме взимку, коли ведмедиця спить неміцним сном. Відразу після пологів самка починає годувати своїх дитинчат і вилизувати їх. Найчастіше пологи проходять в січні-лютому, рідко - в кінці грудня.