Новини України

Пінгвіни: цікаві факти з життя чарівних морських птахів

Пінгвінові або пінгвіни (Spheniscidae) — сімейство морських нелітаючих птахів. Всі представники цього сімейства добре плавають і пірнають.

Ну як можна не любити одягнених в смокінг товстунів-пінгвінів з смішною ходою? А чи знаєте ви хоч щось про цих чарівних морських птахів? Ось вам сім дуже пізнавальних фактів, інформує Ukr.Media.

У них є справжнє пір'я

Може пінгвіни і не дуже нагадують пташок, але те, що вони пернаті - це факт безперечний. Їх просочене жиром пір'я допомагає утримувати тепло і, звичайно ж, плавати. До речі, як і птахам, пінгвінам властиво линяти, проте роблять вони це швидко, а сам процес називається миттєвим линянням. Раз в рік перед линянням пінгвін набирає вагу, щоб підготуватися до зміни «пальто». Потім він скидає пір'я і відрощує нове. Поки його пальто відростає, пінгвін весь цей період сидить на суші.

У них є ще й крила

Тобто технічно вони у них є, як у всіх птахів, але крила пінгвіна для польотів не призначені. Насправді, літати вони не можуть взагалі. Їх крила плоскі і звужені, вони виглядають і працюють швидше, як плавці. Вчені вважають, що колись дуже давно пінгвіни вміли літати, але потім перекваліфікувалися у дайверів і плавців, а залишки крил стали їм служити потужними ластами.

Вони швидкі та досвідчені плавці

Коли древні пінгвіни прийняли рішення жити не в повітрі, а у воді, вони відразу ж довели, що можуть бути плавцями-чемпіонами. Більшість з них розвиває швидкість 6-10 км/год під водою, а моторний пінгвін Генту здатний розігнатися і до 35 км. Ці птахи можуть занурюватися на сотні метрів і до 20 хвилин перебувати під водою.

Вони їдять всі морепродукти, але не пережовують їх

Їх їжа - це все те, що пінгвінам вдається зловити під час пірнання: краби, кальмари, креветки, восьминоги, будь-яка рибка. У них немає зубів, тому свою здобич прожувати пінгвіни не в змозі. Натомість у пінгвінів в пащі є шипи, як направляють їжу в глотку. У літні місяці середньостатистичний пінгвін поглинає до одного кілограма морепродуктів кожен день.

Вони моногамні істоти

Самки і самці в період сезону розмноження залишаються виключно один з одним. Деякі з них навіть стають партнерами назавжди. Самець сам знаходить місце для гнізда, а потім починає активно зацікавлювати самку. За потомством пара доглядає разом. Більшість пінгвінів відкладає пару яєць за один раз, проте імператорські пінгвіни (найбільший вид) обмежуються одним яйцем. Самець цього виду зберігає яйце в теплі, утримуючи його на лапах під жировими складками на черевці, а самка ходить до води за їжею.

Вони живуть виключно в південній півкулі

Не шукайте цих птахів на Алясці або в Арктиці. У природі зафіксовано 19 їх видів, і всі вони (за винятком одного виду) живуть у південній півкулі. Думаєте, що пінгвіни селяться серед антарктичних айсбергів? Це теж не зовсім так. Їх можна знайти на всіх південних континентах: В Африці, Австралії, Південній Америці. Пінгвіни воліють обживати острова, оскільки там менше загрози з боку великих хижаків. А той самий один вид-виняток, який проживає вище екватора, «прописався» на Галапагосі, і він так і називається: галапагоський пінгвін.

Кліматичні зміни для них згубні

Кліматичні зміни настільки небезпечні для пінгвінів, що деякі їх види ризикують незабаром вимерти. Раціон харчування пінгвінів залежить від морських мешканців, які дуже чутливі до підвищення температури води. По мірі нагрівання планети період танення льоду стає все довший і довший, що погано позначається на кількості кріля, як основного пункту меню пінгвіна. Під загрозою вимирання вже знаходиться п'ять видів цих морських птахів. Найвразливіший з них - це африканський або очковий пінгвін.

 

Останні новини
Зараз читають
Схожі новини