Навіщо Іуда зрадив Ісуса? Яка доля спіткала Іуду?. "Історія Іуди - .. Це історія про сумний кінець людини, якого Бог міг би увінчати славою Якби Іуда помер напередодні своєї останньої подорожі в Єрусалим, він, можливо, був би зарахований до дванадцяти і залишилися жалкували б про нього Те відраза, яке відчувають .. до нього люди протягом багатьох століть, пояснюється його вчинками в кінці життєвого шляху його характер був розкритий перед усім світом не випадково Історія Іуди - це застереження тим, хто, подібно до нього, обманює священне довіру.

Незадовго до Великодня Іуда підтвердив священикам свою обіцянку видати їм Ісуса. Було вирішено схопити Спасителя в одному з улюблених їм місць усамітнення, де Він розмірковував і молився. Після обіду в будинку Симона Іуда мав можливість обміркувати те, що збирався зробити. Але він не змінив своїх намірів. Він зрадив Господа слави на поталу і смерть за тридцять срібняків - ціну, яку давали за раба.
За вдачею Іуда був дуже срібролюбивою людиною, але все-таки не настільки низьким, щоб зробити подібне. Однак він заохочував в собі злий дух жадібності до тих пір, поки вона не стала основним мотивом його життя. Любов до грошей перемогла в ньому любов до Христа. Ставши рабом одного пороку, він віддався сатані і став здатний на будь-який гріх.
Іуда приєднався до учнів, коли безліч людей вже йшло за Христом. Вчення Спасителя зворушувало їх серця; вони зачаровано слухали Його в синагозі, на березі моря, на схилі гори. Іуда бачив, як хворі, кульгаві, сліпі спрямовувалися до Ісуса з міст і сіл. Він був свідком всемогутності Спасителя: вмираючих клали до ніг, - і вони піднімалися. Ісус зціляв хворих і одержимих бісом, воскрешав мертвих. Іуда сам був доказом сили Христа: він визнав, що вчення Христа перевершує все, що траплялося йому коли-небудь чути. Він любив великого Учителя і хотів бути разом з Ним. Він прагнув змінити свій характер і своє життя і сподівався домогтися цього шляхом спілкування з Ісусом.
Спаситель, не відкидав Іуду. Він прийняв його в число дванадцяти учнів. Він довірив йому роботу благовісника і наділив силою зцілювати хворих і виганяти бісів. Але Іуда так і не зміг повністю підкоритися Христу. Він не позбувся своїх мирських прагнень і не переміг любов до грошей. Хоча він і зайняв становище служителя Христа, але не підкорив себе Божественному впливу. Іуда вважав, що може мати про все власну думку і розвивав у собі схильність засуджувати і звинувачувати.

Учні високо цінували Іуду, що мав величезний вплив на них. Та й сам він був високої думки про свої достоїнства і вважав, що оточуючі значно поступаються йому в розсудливості і здібностях. Вони не бачать можливостей, що відкриваються, думав він, не користуються обставинами. Церква ніколи не буде процвітати, якщо такі недалекоглядні люди стануть керувати нею. Петро, на його думку, занадто запальний, він діє необдумано. Іоанн, дбайливо зберігав скарби істини, які виходили з уст Христа, не мав у очах Іуди ділових якостей. Матвій, колишня робота якого привчила його до акуратності у всьому, занадто педантичний, постійно розмірковує над словами Христа і настільки цим захопився, що не здатний відірватися від деталей і побачити перспективу. Так Іуда оцінював всіх учнів і лестив собі, вважаючи, що церква часто виявлялася б в розгубленості і відчувала б труднощі, якби не його ділові здібності. Іуда вважав себе дуже здібним, перевершити якого неможливо. У своїх власних очах він був окрасою всієї справи Христового і завжди виставляв себе в такому світлі.

Іуда не усвідомлював своїх слабкостей, і Христос поставив його в таке становище, яке могло б допомогти Іуді побачити їх і позбутися від них. Будучи скарбником, він був покликаний піклуватися про потреби учнів, а також допомагати бідним. Коли у великодній світлиці Ісус сказав йому: «Що робиш, роби швидше" (Ін 13:27)., Учні подумали, що Ісус розпорядився про покупку всього необхідного для свята або милостині бідним. Служачи іншим. Іуда мав можливість розвинути в собі безкорисливість. Але, щодня слухаючи Христа, будучи свідком Його праведного життя. Іуда продовжував потурати своїй жадібності. Невеликі суми грошей, які потрапляли в його руки, були для нього постійною спокусою. Часто, надаючи Христу послугу або присвячуючи час благодійним справах, він сам оплачував собі цю працю з тих мізерних коштів, які були йому довірені, причому знаходив досить приводів для самовиправдання. Але в очах Божих він був злодій.
Часто повторювані слова Христа про те, що Його Царство не від світу цього, ображали Іуду. Він очікував, що Христос у Своєму служінні буде слідувати за певним шляхом. Він думав, що їх Наставник визволить Іоанна Хрестителя з темниці. Але Іоанна обезголовили. Ісус ЗАМІСТЬ того, щоб заявити про свої царських правах і помститися за Іоанна, пішов зі Своїми учнями в сільську глушину. Іуда жадав більш рішучих дій. Він вважав, що якби Ісус не перешкоджав учням. Його справа пішла б набагато успішніше. Він помічав зростаючу ворожість іудейських правителів і бачив, що Христос знехтував їх вимогами ознаки із неба. Його серце було відкрито для невіри, і ворог викликав у нього сумніви і підбурював до обурення. Чому Ісус так часто засмучував людей Своїми словами? Чому Він передбачав випробування і гоніння для Себе і учнів? Іуда сподівався зайняти високе положення в новому царстві, і саме це спонукало його примкнути до справи Христа. Невже всі надії впадуть? Не можна сказати, що Іуда не вважав Ісуса Сином Божим, але сумніви долали його, і він намагався якось інакше пояснити великі справи Христа.

Всупереч вченню Спасителя, Іуда постійно прагнув поширювати уявлення про те, що Христос запанує в Єрусалимі. Під час насичення п'яти тисяч він спробував здійснити цю ідею. Того разу Іуда допомагав роздавати їжу голодним натовпам. Йому дана була можливість побачити, яку користь він може приносити в інший. Він відчув задоволення, яке завжди супроводжує служіння Богу. Він допомагав хворим і стражденним дістатися до Христа. Він бачив, яке полегшення, яку радість приносила людям цілюща сила великого Лікаря. Тоді у нього була можливість осягнути методи роботи Христа. Але егоїстичні бажання засліпили його. Іуда перший скористався натхненням, яке охопило народ в зв'язку з чудовим насиченням, він запропонував - силою примусити Христа зайняти царський престол. Але виплекані ним надії не справдилися, і він відчув гірке розчарування.
Бесіда Христа в синагозі про хліб стала поворотним моментом в історії Іуди. Він чув слова: "Якщо не будете тіла Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя" (Ін 6:53)., - І зрозумів, що Христос пропонував духовні блага, а не земні. Вважаючи себе далекоглядним. Іуда подумав, що Ісус ніколи не знайде слави в цьому світі і не допоможе Своїм послідовникам зайняти високе положення. І він вирішив не зближуватися з Христом, щоб мати можливість для відступу. А поки що треба вичікувати. І він чекав.

З тих пір він почав висловлювати сумніви, які бентежили інших учнів. Він звертав увагу на здаються суперечності вчення Христа, на хибні його тлумачення, повторював аргументи книжників і фарисеїв, які оскаржували слова Христа. Всі малі і великі неприємності, всі труднощі і перешкоди в поширенні Євангелія Іуда тлумачив як аргумент проти благої вісті. Він відшукував в Писанні місця, які не мають ніякого зв'язку з тими істинами, які проповідував Христос. Ці вихоплені з тексту слова спантеличували учнів і посилювали гнітюче їхнє розчарування. Все це Іуда робив так хитро, що здавалося, він надходить від чистого серця. І коли учні шукали аргументи, щоб довести справедливість слів великого Учителя, Іуда непомітно направляв їх думки в інше русло. Так, надягаючи на себе маску богобоязливого мудреця, він перекручує тлумачив ідеї Ісуса, надаючи Його словам зовсім інший зміст. Намови Іуди порушували у учнів нездорові пристрасті, честолюбні прагнення до переваги. Тим самим він відвертав учнів від самого важливого, над чим їм слід було міркувати. Як правило. Іуда був призвідником суперечок про те, хто з учнів більший.
Коли Ісус пояснив багатому юнакові, на яких умовах той зміг би стати Його учнем. Іуда був незадоволений. Він думав, що сталася помилка. Якби такі люди, як цей правитель, приєдналися до віруючих, вони надали б матеріальну підтримку справі Христа. Ніхто не запитав моєї поради, думав Іуда, але ж я запропонував би багато вигідних для цієї маленької церкви планів. Звичайно, його принципи та методи в якійсь мірі будуть відрізнятися від методів Христа, але в діловій сфері Іуда вважав себе мудрішими Вчителя.

І що б Христос не говорив Своїм учням. Іуда завжди в душі з чимось не погоджувався. Під його впливом закваска невдоволення швидко робила свою справу. Учні не розуміли того, що відбувається, але Ісус бачив: сатана наділяє Іуду своїми якостями, впливаючи через нього на інших учнів. Саме про це за рік до зради Христос сказав: "Не Дванадцятьох Я вас вибрав Я, Та один із вас диявол?" (Ін 6:70.).
Однак відкрито Іуда не заперечував Ісусу, не подаючи виду, що сумнівається в навчанні Спасителя. До певного моменту він не дозволяв собі нарікати. Але коли Марія помазала ноги Спасителя, Іуда проявив свою жадібність. Коли ж Ісус викрив його, він сильно озлобився. Уражена гордість і жага помсти зруйнували всі бар'єри, і жадібність, яку Іуда так довго плекав, тепер повністю опанувала ім. Таке трапляється з кожним, хто чинить опір у гріху. Якщо ми не ведемо боротьбу зі своїми пороками і не перемагаємо їх, сатана здолає нас своїми спокусами, і душа наша виявиться в його повній владі.
Все ж жорстокість, яке стало власником Іудою, ще можна було подолати. Навіть після того як він двічі погодився зрадити Спасителя, у нього була можливість покаятися. Під час Великодньої Вечері Ісус Свою Божественність проявив, показавши, що знає зрадницький задум Іуди. Він послужив Іуді з такою ж ніжністю, що і іншим учням. Але і цей останній поклик кохання залишився без відповіді. І тоді доля Іуди була вирішена. Ноги, які омив Христос, повели відступника шляхом зради.

Іуда думав: якщо Ісусу судилося бути розп'ятим, то це неминуче здійсниться, і його зрада нічого, по суті, не змінить. Якщо ж Ісус не повинен померти, то Він звільнить Себе. У будь-якому випадку Іуда виграє. Він думав, що зробив вигідну угоду, зрадивши свого Господа.
І при всьому тому Іуда не вірив, що Христос дозволить заарештувати Себе. Віддаючи Ісуса, Іуда хотів провчити Його. Він мав намір розіграти сцену перед Спасителем, щоб надалі Той чинив йому належну пошану. Але Іуда не знав, що, віддаючи Христа, він зраджував Його на смерть. Як часто, коли Спаситель говорив притчами, книжники та фарисеї були захоплені Його виразними промовами. І як часто вони виносили вирок самі собі! Часом, коли істина пронизував їх серця, вони виконувалися гнівом і хапали каміння, щоб побити Христа. Але Він безперешкодно віддалявся від них. Він уникнув стількох пасток, думав Іуда, що, звичайно ж, не дозволить схопити Себе і на цей раз.
Іуда вирішив перевірити це. Якщо ІСУС ДІЙСНО Месія, то народ, для якого Він так багато зробив, збереться і оголосить Його царем. Це раз і назавжди розвіє сумніви тих, хто вагається. Тоді всі будуть зобов'язані йому. Іуді, який побудував царя на престол Давида. І це дасть змогу посісти перше місце поруч з Христом в новому царстві.
Лжеученік зіграв свою роль в затриманні Ісуса. В саду, звертаючись до ватажкам натовпу, він сказав: ". Кого я поцілую то Він, беріть Його" (Мф: 26:48). В той момент Іуда твердо вірив, що Христос звільнить Себе. Потім, якщо іудеї стануть звинувачувати його, він скаже їм: "Чи не казав я вам, тримайте Його міцніше?"

Іуда спостерігав, як - за його порадою - Христа зв'язали, але коли побачив, що Спаситель дозволив Себе відвести, він був вражений. З тривогою він слідував за Ним з саду до місця, де іудейські вожді мали намір судити Його. Іуда весь час чекав, коли ж Ісус вразить Своїх ворогів - постане перед ними як Син Божий і перетворить в ніщо всі їх змови і всю їх силу. Але проходила година за годиною, а Ісус терпляче зносив всі образи. Страх охопив зрадника. Він жахнувся, що зрадив свого Наставника на смерть.
Коли суд вже закінчувався. Іуда не зміг більше виносити докорів сумління. Раптово в залі пролунав хрипкий голос, який змусив затрепетати всі серця: "Він не винен, пощади Його, Каяфа!"
Високорослий Іуда пропихався через переляканий натовп. Його обличчя було блідим і змученим, великі краплі поту виступили на лобі. Кинувшись до суддівського престолу, він жбурнув до ніг священика ті монети, які йому заплатили за зраду Господа, і схопив Каяфа за край одягу, благаючи звільнити Ісуса, запевняючи, що Він не вчинив нічого гідного смерті. Каяф сердито відмахнувся від нього, але все-таки зніяковів, не знаючи, що сказати. Адже були розкриті всі його таємні плани. Стало ясно:

правителі Ізраїлю підкупили одного з учнів, щоб той зрадив свого Наставника.
"Я згрішив, - знову закричав Іуда, - невинну кров видавши". Але первосвященик, до якого повернулося самовладання, відповів з глузуванням: "Що нам до того дивись сам?" (Мф 27 :. 4). Скориставшись Іудою як своїм знаряддям, священики в той же час зневажали його підлість. Коли ж він прийшов до них з покаянням, вони відштовхнули його.
І тепер Іуда кинувся до ніг Ісуса, оголошуючи ЙОГО сином Божим, благаючи звільнитися від уз. Спаситель не дорікав зраднику. Він знав, що Іуда не розкаявся. Його сповідання було вимушеним; він боявся осуду і майбутнього суду, але не відчував глибокої сердечної скорботи від того, що зрадив безгрішного Сина Божого і відрікся від Святого Ізраїлевого. Але Ісус не вимовив жодного слова осуду. Він подивився на Іуду з співчуттям і сказав: "На цю годину Я прийшов у світ".

У натовпі почали здивовано перешіптуватися. Люди з подивом спостерігали, як поблажливо Христос поставився до того, хто зрадив Його. Знову їм спало на думку, що перед ними - не простий смертний. Але якщо Він - Син Божий, міркували вони, чому тоді не звільниться від уз і не восторжествує над Своїми обвинувачами?
Іуда, бачачи, що всі його благання марні, вибіг із залу, вигукуючи: "! Занадто пізно Занадто пізно" Стати свідком розп'яття Ісуса було вище його сил. Відчай охопив його, і він повісився.
У той же день трохи пізніше по дорозі від палацу Пілата до гори Голгофи бешкетний натовп вів Ісуса до місця розп'яття. Раптово крики і крики замовкли. На краю відокремленого гаю люди побачили під засохлим деревом тіло Іуди. Видовище було найогидніше. Під вагою тіла Іуди мотузка, на якій він повісився, обірвалася, труп був спотворений падінням, і його пожирали пси. Останки відразу ж прибрали, але в натовпі тепер вже не сміялися. Обличчя зблідли, люди примовкли, задумалися. Здавалося, відплата вже наздоганяли тих, хто винен у крові Ісуса. "