Пропонуємо ретельно переглянути вміст вашої косметички та викинути усі сумнівні продукти.

Багато хто з нас читають склад придбаних харчових продуктів. А ось перевірити, що входить в склад косметики, - на перший погляд справа не настільки обов'язкова. Між тим через шкіру в організм потрапляє не менше шкідливих компонентів, ніж могло б потрапити з їжею. Вони шкодять непомітно, поступово, а коли з'являться симптоми небезпечного впливу, може бути вже занадто пізно, інформує UkrMedia.

Петролатум

Що це таке?

Жир, продукт нафтохімії.

Де зустрічається? У

засобах для/проти/після засмаги.

Як позначається?

Petrolatum, vaseline, petroleum jelly, paraffin jelly, E905b.

Чим небезпечний?

Закупорює пори шкіри, тим самим перешкоджаючи потовиділенню, виходу шлаків з організму і проникненню кисню в клітини. Наслідки тривалого застосування лосьйонів з петролатум сумні: з'являються запалення, сверблячий висип, зростає ризик ураження шкіри грибковими інфекціями.

Формальдегід

Що це таке?

Газ, консервант.

Де зустрічається?

Креми, маски, лосьйони.

Як позначається?

DMDM (Dimethylol Dimethol Hydantoin), Imidazolidinyl Urea.

Чим небезпечний?

Це канцерогенна речовина має високий рівень токсичності. Залежно від його концентрації в косметичному засобі він може чинити негативний вплив на зір, дихальну і нервову системи, викликати контактні дерматити.

Бензоат натрію

Що це таке?

Консервант.

Де зустрічається?

В кремах для шкіри обличчя, для області навколо очей.

Як позначається?

Sodium benzoate.

Чим небезпечний?

У поєднанні з вітаміном С, який теж часто міститься в таких косметичних засобах, бензоат натрію перетворюється в бензол - канцерогенний газ, ідентичний тому, що входить до складу цигаркового диму і вихлопних газів. Бензол провокує онкозахворювання.

Свинець

Що це таке?

Важкий метал.

Де зустрічається?

Додається в помаду для стійкості кольору.

Як позначається?

Lead.

Чим небезпечний?

Високий вміст свинцю в організмі тягне за собою багато проблем зі здоров'ям: жіноче безпліддя, захворювання кісткової системи, зниження імунітету, підвищену стомлюваність, головні болі, погіршення пам'яті. Крім того, надлишок цього металу в організмі перешкоджає засвоєнню важливих речовин: кальцію, селену, цинку.

Пропіленгліколь

Що це таке?

Продукт нафтопереробки, рідина без кольору і запаху.

Де зустрічається?

Практично в кожному кремі, лосьйонах, в рідкій декоративній косметиці.

Як позначається?

Propylene Glycol (PPG), 1,2-propanediol.

Чим небезпечний?

Чим раніше вказаний пропіленгліколь у складі крему, тим вища його концентрація в продукті. Якщо ця речовина міститься в кремі у великій кількості, такий косметичний продукт може стати причиною виникнення алергічних реакцій, екземи або кропив'янки.

Гідрохінон

Що це таке?

Ароматичне органічне з'єднання з відбілюючим ефектом.

Де зустрічається?

У консилерах, засобах для вмивання, сонцезахисних лосьйонах.

Як позначається?

1,4-Benzenediol, 1,4-Dihydroxybenzene, P-Dioxybenzene, 4-Hydroxyphenol, P-Hydroxyphenol.

Чим небезпечний?

При тривалому впливі на шкіру гідрохінон викликає зниження вироблення в ній меланіну. Це робить глибокі шари шкіри беззахисними перед шкідливими UVA - і UVB-випромінювання. Як наслідок, шкіра втрачає еластичність, з'являються зморшки, можливі свербіж, алергічні реакції, дерматити.

Ланолін

Що це таке?

Тваринний віск.

Де зустрічається?

Зволожуючі засоби для шкіри, волосся і нігтів.

Як позначається?

PEG-75 lanolin.

Чим небезпечний?

Косметичні препарати, що містять ланолін, спрямовані на підтримання водного балансу шкіри, волосся і нігтів на потрібному рівні. Але платою за використання таких засобів стають закупорені пори, внаслідок чого шкіра покривається прищиками, можливі висип і подразнення.

Парабени

Що це таке?

Консерванти.

Де зустрічається?

У багатьох кремах.

Як позначається?\ Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Methylparaben.

Чим небезпечний?

Деякі джерела стверджують: надходячи в організм через шкіру у великих кількостях, парабени можуть стати причиною раку грудей. Інші джерела кажуть про те, що концентрація цих речовин у косметиці настільки незначна, що вони не можуть згубно впливати на здоров'я. Проте деякі дослідження довели, що метилпарабен може взаємодіяти з шкідливими UVB-випромінювання, тим самим прискорюючи старіння шкіри.

Дігідроксіацетон

Що це таке?

Моносахарид, в чистому вигляді - біла кристалічна речовина, що має характерний запах, помітний в косметичних продуктах.

Де зустрічається?

У бронзаторах.

Як позначається?

DHA, dihydroxyacetone, glycerone.

Чим небезпечний?

Викликає алергічні реакції, особливо у вагітних і годуючих жінок. Речовина може посилити перебіг астми.

Триклозан

Що це таке?

Канцерогенний хімічний елемент, протимікробна речовина, що сповільнює або зупиняє ріст мікроорганізмів.

Де зустрічається?

Дезодоранти, зубна паста.

Як позначається?

Triclosan.

Чим небезпечний?

Дратує шкіру, токсичний. При попаданні всередину здатний накопичуватися в організмі. В цьому випадку можуть спостерігатися порушення в роботі ендокринної, серцево-судинної, нервової систем.

Лаурилсульфат натрію

Що це таке?

ПАР (поверхнево-активна речовина).

Де зустрічається?

В масках для обличчя і тіла, засобах для зняття макіяжу.

Як позначається?

SLS, sodium lauryl sulfate.

Чим небезпечний?

Регулярне застосування косметичних засобів з лаурилсульфатом натрію в складі призводить до дерматитів, сухості шкіри та її передчасному старінню. Знижуються захисні функції шкірного покриву, в його клітини швидше проникають шкідливі речовини з навколишнього середовища.

Битионол

Що це таке?

Антибактеріальний компонент.

Де зустрічається?

У лосьйони, креми, шампуні.

Як позначається?

Bithionol.

Чим небезпечний?

Підвищує вразливість шкіри до дії сонячних променів, викликає роздратування і свербіння. Речовина протипоказана для чутливої шкіри.

Всі перераховані компоненти настільки часто зустрічаються в звичних косметичних засобах, що здається, ніби знайти продукти без них у складі неможливо. Але це не так. Сучасні виробники піклуються про своїх клієнтів, наприклад випускають помаду без свинцю. Не лінуйтеся при виборі крему шукати на упаковці напис parabens free: ваша шкіра скаже вам за це спасибі.