Ніщо не викликає інтерес у туристів, як можливість поспостерігати за тваринами в їх природному середовищі існування.

Багато мандрівників малюють острів Кенгуру в своїх фантазіях як місце максимально віддалене від цивілізації. Проте таке уявлення не зовсім відповідає дійсності. Хоча більша частина території однієї з найголовніших визначних пам'яток Австралії відведена під природоохоронні зони, локацію важко назвати недоторканою і необжитою. Давайте поговоримо про тварин, що його населяють, інформує UkrMedia.

Унікальні представники фауни острова - безперечні фаворити для всіх приїжджих. Ніщо не викликає інтересу у туристів, як можливість поспостерігати за тваринами в їх природному середовищі існування. Пухнасті коали, харизматичні кенгуру і величні морські леви затьмарюють екскурсії по природних пам'ятках, промисловим і сільськогосподарським об'єктам. Сьогодні ми розповімо вам про найбільш знаменитих мешканців острова, але перш з'ясуємо деякі організаційні моменти.

Рекомендації для відвідувачів острова Кенгуру

Споглядання дикої природи перехоплює дух і викликає невимовний захват, але недбайливі туристи часто некоректно підходять до організації свого дозвілля. В результаті замість сотень барвистих фотографій тварин, вони отримують рівним рахунком нічого. Ледь почувши тупіт ніг, звірята ховаються і не бажають йти на контакт.

Щоб подружитися з норовливими жителями острова, радимо скористатися наступними рекомендаціями:

  • завжди ставте добробут тварин на перше місце (не варто мучити нещасних заради пам'ятного знімка);
  • рухайтеся повільно і тихо;
  • відходити на відстань щонайменше 20-ти метрів від готелю або автостради;
  • вимикайте мобільні телефони;
  • використовуйте оптику;
  • не намагайтеся доторкнутися до тварини, пограти з нею або наздоганяти, коли вона тікає;
  • якщо звір насторожився або змінив свою поведінку, то ви підійшли занадто близько, дайте йому більше простору;
  • при зйомці вимкніть фотоспалах;
  • у темний час доби пересувайтеся акуратно, не включаючи дальнє світло фар;
  • у денний час доби змії вибираються на відкриті простори і гріються вздовж доріг, тому проявляйте крайню обережність;
  • багато тварин проявляють активність вночі, для спостереження за ними краще орендувати спеціальний бінокль;
  • не годуйте диких тварин людською їжею.

Ви можете відправитися в турне по острову самостійно, а можете звернутися в Центр прийому відвідувачів Kangaroo Island Wildlife Park і заручитися підтримкою гідів, які проведуть екскурсію і покажуть найбільш заселені місця. Особливою популярністю користуються нічні тури.

Парк відкритий щодня з 9.00 до 17.00, включаючи Різдво і свята. Співробітники парку організують інтерактивні сесії з тваринами. В 10.30 16.30 відбувається показ коал, в 11.30 і 15.30 - годування пінгвінів і пеліканів, о 14.00 відвідувачам розповідають про рептилій.

Чек-лист початківця натураліста

Що ж необхідно пам'ятати і що захопити з собою для продуктивного спостереження за тваринами?

Представляємо вам міні чек-лист, звірившись з яким ви зможете отримати найбільшу кількість вражень:

  • підібрати відповідний одяг - перед поїздкою обов'язково перевірте прогноз погоди;
  • вдягнути зручне взуття - доведеться багато ходити, а мозолі вам не потрібні;
  • захопити сонцезахисний крем і засоби від комах;
  • не забути панамку або кепку;
  • запастися водою - довгі прогулянки по дикій природі викликають дику спрагу;
  • передбачити ситний обід (на острові всього кілька кафе, і багато з них рано закриваються - враховуйте це);
  • взяти камеру з гарним зум-об'єктивом;
  • купити або орендувати бінокль (про це майже ніде не пишуть, а це ой як важливо!);
  • взяти аптечку з мінімально необхідним набором для надання першої допомоги;
  • покласти в рюкзак блокнот і ручку для запису спостережень і заміток;
  • захопити польовий довідник з картинками, що дозволяє ідентифікувати тварин.

Ви можете скоригувати список на власний розсуд - додати одні пункти, виключити інші, але, на мій погляд, це обов'язковий перелік речей для любителя відпочивати на природі.

15 тварин острова, яких вам варто побачити

Кенгуру острова Кенгуру

Де можна знайти? Острів Кенгуру не носив би таку назву, якби ці тварини не зустрічалися повсюдно. Тут проживає особливий підвид західних сірих кенгуру, єдиних у своєму роді. Вони ведуть нічний спосіб життя, відпочиваючи протягом дня у тіні кущів і виходячи на пасовища рано вранці або пізно ввечері.

  • Значення популяції острова. Кенгуру з'явилися тут приблизно 9500 років тому. Після того як у результаті тектонічної активності острів відокремився від материка, популяція розвивалася в замкнутих умовах, що призвело до виведення нової породи. Таких тварин ви не побачите ніде в Австралії. Раніше м'ясо кенгуру широко вживалося в їжу, і це спровокувало різке скорочення чисельності. Сьогодні вид перебуває під державним захистом.
  • Опис. Кенгуру острова незначно поступаються в габаритах своїм побратимам з великої землі. Вони мають більш темне хутро з відливами сірого та коричневого. Зростання дорослих самців коливається в діапазоні від 105 до 140 см, а самок - від 85 до 120 див. Кенгуру здатні долати відстань до 12 метрів за один стрибок і розвивати швидкість до 60 км/год.
  • Дієта. Тварини віддають перевагу рослинній їжі, вони з апетитом поїдають траву і листя чагарників. На високому рівні адаптовані до посушливого регіону проживання, можуть кілька днів обходитися без води.
  • Середовище проживання. Вид зустрічається в рідколіссі, заростях чагарників, на трав'янистих рівнинах і пасовищах. Одним словом - в районах з легким доступом до їжі.

Як спостерігати за ними? Кенгуру, як правило, побоюються людей. Дорослі самці, відчувши загрозу, проявляють агресію по відношенню до людини. Розглядайте їх спокійно з відстані не менше 20 метрів. Якщо ви помітили зміну в поведінці, відійдіть подалі.

Валлабі таммар

Де можна знайти? Валлабі таммар - нічна тварина, найкраще спостерігати за нею на світанку і в сутінках. У денні години вони ховаються від сторонніх очей, мирно сопучи в густій траві. Пересуваються валлабі по стежках-тунелях, витоптаних серед низькорослих чагарників.

Значення популяції острова. На острові Кенгуру проживає найбільша популяція валлабі таммара. Колись вони були поширені в Південній і Західній Австралії, але поява лисиць і кішок, хижаків невластивих для даного регіону, привело до тотального винищення виду.

Опис. Валлабі є молодшими братами кенгуру, їх розміри набагато скромніші. Висота в холці дорослої особини рідко перевалює за позначку 68 см. У валлабі таммара темно-сіра вовна і червоно-коричневі лапки. На мордочці є білі смуги, що окреслюють щічки.

Дієта. Травоїдні. Харчуються молодим листям і свіжою зеленню.

Середовище проживання. Прибережні кущі, зарості вересу, сухі ліси і рідколісся.

Як спостерігати за ними? Валлабі неймовірно боязкі створіння. Достатньо найменшого шороху, щоб сполохати всю зграю. Будьте гранично обережні, наближаючись до групи, заходьте з підвітряного боку. Зберігайте дистанцію 20 метрів.

Коала

Де можна знайти? Більшу частину дня коали проводять вальяжно розвалившись на гілках дерев. Вони забираються вище, ховаючись від сонця серед пишної зелені. З настанням сутінків пухнастики пожвавлюються, покидають насиджені місця і вирушають на пошуки їжі.

Значення популяції острова. В часи європейської колонізації на острові Кенгуру не зустрічалося ні однієї коали. У 1920 році в Національний парк Фліндерс Чейз були завезені 18 особин. Натуралісти ставили собі за мету зберегти загальну чисельність виду на континенті. Маленьким звірятам район припав до смаку, і вони почали активно розмножуватися. В даний час тут проживає близько 15 000 коал.

Опис. Всі коали в основному сірого кольору з білим «слюнявчиком» і животиком. Самці більші за самок і мають особливі залози в центрі грудей, виділяють секрет з їдким запахом. Звірята були створені для життя на деревах - у них беручкі довгі пальці і гострі кігтики.

Дієта. Раціон коал складається виключно з листя евкаліпта. Всього на острові налічується 700 видів цієї рослини, при цьому кожен вид коал вживає саме більше 20 з них. Як ви бачите, плюшеві ведмежата дуже вибагливі їдці.

Середовище проживання. Проживають на деревах, що ростуть уздовж річкових систем.

Як спостерігати за ними? 18-20 годин на добу коали безтурботно релаксують, 1-3 години вони присвячують трапезі, а решту часу рухаються, миються і спілкуються між собою. Милуйтеся звірками з відстані і не турбуйте по дрібницях.

Коротконоса єхидна

Де можна знайти? Коротконосі єхидні по своїй натурі одинаки, час їх активності залежить від індивідуальних переваг особини. Вони можуть годуватися як вдень, так і вночі. Основними укриттями служать порожнисті колоди, купи сміття, купи опалого листя і нори, вириті серед коренів дерев. Шлюбний сезон у єхидної з травня по вересень, тільки тоді вони збиваються в зграйки.

Значення популяції острова. Коротконосі єхидні є підвидом австралійських єхидних. Вони населяють тільки острів Кенгуру і віддалені від цивілізації регіони Нової Гвінеї. Через відсутність хижаків це єдині місця, в яких єхидні можуть вижити.

Опис. Кремезні тварини невеликого розміру. Спина і боки покриті гострими шипами. Гостра мордочка закінчується задертим догори носиком. У єхидних довгий липкий язик, для вилову їжі. На животі є шкірна складка, що виконує функцію інкубатора для яєць.

Дієта. Терміти - улюблені ласощі єхидної, однак вони не гребують мурахами і дрібними безхребетними.

Середовище проживання. Були вперше виявлені у лісових масивах і пустках острова Кенгуру. Часом забрідають у прибережні зони і сільськогосподарські регіони. Полюбляють місця з великою кількістю опалого листя та сухих гілок.

Як спостерігати за ними? Коротконосі єхидні можуть похвалитися винятковим слухом і нюхом. При наближенні чужинця звірята завмирають і згортаються в клубок. Зберігайте терпіння, через пару хвилин вона знову покаже мордочку. Досить часто вони намагаються закопатися в землю. Якщо хочете побачити єхидну зблизька, враховуйте напрям вітру.

Качкодзьоб

Де можна знайти? Найкраще спостерігати за качкодзьобом, коли він захоплений плаванням і полюванням. У воді це неймовірно граціозна тварина і небезпечний хижак (для риби та комах, звичайно ж). У природному середовищі існування познайомитися з качкодзьобом можна тільки під час спеціальної екскурсії The Platypus Waterholes Walk, яка проводиться співробітниками Національного парку Фліндерс Чейз.

Значення популяції острова. На острові Кенгуру проживає єдина дика колонія качкодзьобів у всій Південній Австралії. До 20-х років минулого століття популяція на материку була практично знищена. Природоохоронним товариством було прийнято рішення переселити кілька особин на Чорні болота. Сьогодні качкодзьоби прекрасно себе почувають, їх чисельність неухильно зростає.

Опис. Унікальне творіння природи представляє собою гримучу суміш ссавця і птиці. Дзьоб і перетинчасті лапки качки прикріплені до тулуба, покритий коричневою м'якою шерстю, а плоский хвіст бобра довершує химерну конструкцію.

Дієта. Качкодзьоби м'ясоїдні тварини. Вони з апетитом їдять черв'яків, личинок, дрібну рибу і креветок. Щодня звірятко витрачає 12 годин на полювання.

Середовище проживання. Населяють береги прісноводних водойм і спокійних річок. В глині і мулових відкладеннях будують будиночки, які є усередненням гнізда і нори. Вхід прикривають гілками і очеретом.

Як спостерігати за ними? Для спостереження за качконісами були побудовані спеціальні оглядові майданчики вздовж річки Rocky River і розроблений туристичний маршрут The Platypus Waterholes Walk. Ведіть себе як можна тихіше, так як від будь-якого стороннього звуку качкодзьоби кидаються врозтіч.